Τσίπρας: Μας έδωσαν πρόταση που δεν ελάμβανε καθόλου τα όσα έγιναν στη διαπραγμάτευση στα Brussels Groups

11 Ιουν 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οφείλω σε αυτό το σημείο να ομολογήσω ενώπιον σας και ενώπιον του ελληνικού λαού με ειλικρίνεια ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, εκ μέρους των τριών θεσμών, προχθές στις Βρυξέλλες με εξέπληξε δυσάρεστα.


   Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν θα ελάμβανε καθόλου υπ’ όψιν της το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στα Brussels Groups. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ειλικρινής προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για μια έντιμη και συνολική λύση από κάποιους θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία.
   Κυρίως, όμως, δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι, μετά από πέντε καταστροφικά χρόνια της σκληρής λιτότητας του μνημονίου, θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας Βουλευτής που να ψηφίσει σε αυτήν εδώ την Αίθουσα την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή του μικρού αυτού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή την αύξηση κατά δέκα μονάδες στον ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος.
   Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας Βουλευτής που να τα ψηφίσει αυτά. Και αν κάνω λάθος, ας με διαψεύσετε. Δυστυχώς, οι προτάσεις που κατετέθησαν από την πλευρά των θεσμών είναι σαφώς μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το κοινό έδαφος που οικοδομήθηκε -με μεγάλες δυσκολίες ομολογώ- κατά τις διαπραγματεύσεις.
   Είναι προφανές ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις μέσα από τις οποίες ό,τι κερδίζεται, από τον τερματισμό της λιτότητας με τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επιστρέφει από το παράθυρο με εξοντωτικά μέτρα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στη μέση  ελληνική οικογένεια. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακή στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους εμπνευστές του.
(Βουλή: 5.6.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News