Βαρουφάκης: Η λύση του δημοψηφίσματος είναι βέλτιστη για όλους - Μας είπαν όλα ή τίποτα (take it or leave it)

30 Ιουν 2015

Απόσπασμα από ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, και του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα: Η λύση του δημοψηφίσματος είναι βέλτιστη για όλους, με δεδομένους τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.


- Αν η κυβέρνησή μας δεχόταν την πρόταση των θεσμών σήμερα, με την υπόσχεση να την περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο, το Κοινοβούλιο δεν θα τη δεχόταν με αποτέλεσμα την κήρυξη νέων εκλογών μέσα σε έναν πολύ μακρύ μήνα - κι έτσι, λόγω της καθυστέρησης και της αβεβαιότητας, η προοπτική μιας επιτυχούς κατάληξης θα γινόταν πολύ μικρότερη.
- Ακόμα όμως κι αν καταφέρναμε να περάσουμε την πρόταση των θεσμών από το Κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίζαμε μείζον πρόβλημα κυριαρχίας και υλοποίησης. Πιο απλά, όπως στο παρελθόν οι κυβερνήσεις που προωθούσαν πολιτικές που υπαγορεύονταν από τους θεσμούς δεν μπορούσαν να πάρουν τον λαό με το μέρος τους, το ίδιο θα συνέβαινε και με εμάς.
   Σχετικά με την ερώτηση που θα τεθεί στον Ελληνικό λαό, πολλά έχουν ειπωθεί για το ποια θα έπρεπε να είναι. Πολλοί από εσάς μας λέτε, μας συμβουλεύετε, ή ακόμα και μας δίνετε εντολή να την θέσουμε ως μια Ναι / Όχι ερώτηση για το ευρώ. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής σε αυτό. Πρώτα από όλα, η ερώτηση διαμορφώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και μόλις πέρασε από το Κοινοβούλιο - και είναι «Δέχεστε την πρόταση των θεσμών έτσι όπως παρουσιάστηκε σε μας στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου;». Αυτή είναι η μόνη σχετική ερώτηση. Εάν είχαμε αποδεχτεί αυτή την πρόταση δύο μέρες πριν, θα είχαμε συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση τώρα ρωτάει τους ψηφοφόρους να απαντήσουν την ερώτηση που μου έθεσες εσύ Γερούν - ειδικά όταν είπες, επί λέξει, «αν θέλετε μπορείτε να θεωρήσετε αυτή την πρόταση ως μια πρόταση όλα ή τίποτα (take it or leave it)». Λοιπόν, έτσι ακριβώς την θεωρήσαμε και τώρα τιμάμε τους θεσμούς και τον Ελληνικό λαό, καθώς ζητάμε από το λαό να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση πάνω στην πρόταση των θεσμών.
   Για όσους ισχυρίζονται ότι, στην ουσία, αυτό είναι ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, η απάντησή μου είναι: Έχετε κάθε δικαίωμα να το λέτε αυτό, αλλά δεν θα σχολιάσω. Αυτή είναι η δική σας κρίση, η δική σας γνώμη, η δική σας ερμηνεία. Όχι η δική μας! Υπάρχει μια λογική στην άποψή σας, αλλά μόνο εάν υπάρχει η υποβόσκουσα απειλή ότι ένα Όχι από τον Ελληνικό λαό στην πρόταση των θεσμών θα προκαλέσει κινήσεις για την έξοδο της Ελλάδας, παράνομα, από το ευρώ. Μια τέτοια απειλή δεν θα συμφωνούσε με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
   Σε όσους μας υπαγορεύουν να θέσουμε την ερώτηση του δημοψηφίσματος ως ένα δίλημμα μεταξύ ευρώ και δραχμής, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες έχουν προβλέψει για πιθανή έξοδο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουν προβλέψει για έξοδο μια χώρας από την Ευρωζώνη. Και για έναν πολύ καλό λόγο, ασφαλώς, διότι το αδιαίρετο της Νομισματικής μας Ένωσης ειναι ένας από τους λόγους ύπαρξής της. Το να μας ζητάτε να θέσουμε την ερώτηση του δημοψηφίσματος ως μια επιλογή που θα περιέχει έξοδο από την Ευρωζώνη ισοδυναμεί με το να μας ζητάτε να παραβιάσουμε τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Προτείνω σε οποιονδήποτε που θέλει από εμάς, ή από οποιονδήποτε άλλον, να κάνει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση να προτείνει πρώτα αλλαγή των Συνθηκών.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News