Γ. Κατρούγκαλος: Οι αγρότες θα πληρώνουν μόνο το 14%! Όφελος για τους αγρότες το νέο ασφαλιστικό

23 Ιαν 2016

Απόσπασμα από το κείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.


   Γ. Κατρούγκαλος: Θα σας μοιράσω τρία χαρακτηριστικά νούμερα για το πώς έχει σήμερα η κατάσταση, από την οποία φαίνεται ότι όχι απλώς δεν είναι διατηρήσιμη, δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι.
   Τα έσοδα του ΟΓΑ το 2015: 3,3 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, 340 εκατομμύρια από τις εισφορές των αγροτών. Ήτοι 90,6% η εισφορά του κράτους, 9% η εισφορά των αγροτών. Και τι σύνταξη παίρνουν τώρα οι αγρότες; Η βασική σύνταξη του αγρότη ήταν 172,8 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα, το 2016 θα γίνει 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027. Τέτοια σύνταξη θέλουμε για τους αγρότες;
   Εμείς προβλέπουμε ότι όλοι οι Έλληνες -και οι αγρότες- θα παίρνουν την εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ό,τι μαζεύουν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Προφανώς, δεν μπορούμε αυτόν τον κανόνα να τον εφαρμόσουμε στους αγρότες (που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές ή πλήρωναν πολύ λίγες 6% του εισοδήματός τους) απότομα.
   Και δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη ότι το αγροτικό εισόδημα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των υπόλοιπων Ελλήνων. Το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το μέσο αγροτικό εισόδημα χωρίς τις επιχορηγήσεις είναι γύρω στα 2.500 ευρώ.
   Γι αυτό τι λέμε; Ενώ σε όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων έχουμε βάλει ως ελάχιστη ασφαλιστική κλάση αυτά που κερδίζει ο ανειδίκευτος εργάτης -586 ευρώ το μήνα- για τους αγρότες λέμε πιο κάτω: 80% από αυτό που βγάζει ο ανειδίκευτος εργάτης, γιατί ακριβώς το εισόδημά τους είναι μικρότερο.
   Ποια είναι η διαφορά λοιπόν 2015-2017; Όσοι είναι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, το 2017 θα πληρώσουν 129 ευρώ παραπάνω για όλο το χρόνο. Όσοι είναι στην τέταρτη ασφαλιστική κλάση, θα έχουν κέρδος 38 ευρώ, θα πληρώσουν 38 ευρώ λιγότερο, γιατί είναι γενικός κανόνας της μεταρρύθμισής μας ότι όσο χαμηλότερο εισόδημα έχεις, τόσο λιγότερο πληρώνεις. Αυτό που σας είπα βέβαια, είναι για το 2017, όπου το ποσοστό των αγροτών που πληρώνουν οι αγρότες θα είναι 14%. Κλιμακούμενο θα φτάσει στο 17% και στο 20%.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News