Α. Τσίπρας: Το Δεκέμβρη πληρώσαμε 2 δισ. ευρώ στους αγρότες. Το 2026 η σύνταξη θα είναι μηδέν, εάν δεν γίνει μεταρρύθμιση

27 Ιαν 2016

Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, αλλά είμαστε σε διαρκή αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών. Και τα προβλήματα είναι κοινά και υπαρκτά. Παραλάβαμε δημοσιονομικές διορθώσεις και καταλογισμούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μισά από αυτά είναι πρόστιμα για την κακοδιαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και τα άλλα μισά ανακτήσεις, όπως τα περίφημα πακέτα Χατζηδάκη, Μωραΐτη και Κοντού.


   Κάθε χρόνο είχαμε πρόστιμα της τάξης των 300-350 εκατομμυρίων ευρώ για τους βοσκότοπους. Και το 2005 σπάσαμε αυτήν την παράδοση. Ήταν η πρώτη φορά που ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν κατέληξε σε πρόστιμο.
Οι αγρότες γνωρίζουν ότι εμείς προσπαθούμε να βάλουμε τάξη και βάζουμε τάξη στο χάος των πληρωμών τους. Το Δεκέμβρη πληρώσαμε συνολικά 2 δισεκατομμύρια, 1,2 δισεκατομμύρια της βασικής ενίσχυσης και της εξισωτικής και 800 εκατομμύρια ευρώ για εκκρεμότητες από το 2008 έως το 2004 και αποζημιώσεις.
   Υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του αγροτικού χώρου. Προχωράμε στην επικαιροποίηση του εθνικού μητρώου αγροτών, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Προσέξτε, διότι στις κινητοποιήσεις η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι άνθρωποι που βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται και τα έξοδά τους να αυξάνουν. Όμως, είναι και κάποιοι οι οποίοι παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ενδεχομένως και να πρωτοστατούν.
   Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις, θα προχωρήσουμε και σε φορολογικές ευνοήσεις, θα προχωρήσουμε στην προστασία τους.
   Θα προσδιορίσουμε το αγροτικό εισόδημα και τη φορολόγησή του με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της αγροτικής επιχείρησης και της γεωργικής εκμετάλλευσης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία θέσπισης της τραπεζικής κάρτας του αγρότη, η οποία θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο τις ενισχύσεις του κάθε αγρότη.
   Αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται το σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, μετά το γνωστό φιάσκο σπατάλης και χρεωκοπίας στη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος, του συνεταιριστικού χώρου, με συνέπεια ακόμα και η ΠΑΣΕΓΕΣ να είναι σήμερα σε διαδικασία εκκαθάρισης.
   Ξέρετε, κάποιοι προπαγανδίζουν πως εμείς είπαμε ότι θεωρούμε τους αγρότες φοροφυγάδες. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Υπάρχει πράγματι γκρίζα ζώνη στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων. Αυτό είναι κάτι που δείχνουν τα στοιχεία. Και αυτή η ζώνη πρέπει να φωτιστεί. Όμως, από αυτό δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι αγρότες και κυρίως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αντίθετα, έχουν να φοβηθούν οι μεσάζοντες και τα κυκλώματα που εξασφαλίζουν αδήλωτα υπερκέρδη.
   Τέλος, προχωράμε στην εφαρμογή του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία με πρόβλεψη για επενδυτική δαπάνη της τάξεως των 6 δισεκατομμυρίων και βασικός πρωταγωνιστής σ’ αυτό το πρόγραμμα θα είναι ο νέος αγρότης.
   Επιτρέψτε μου, όμως, να επανέλθω στο ασφαλιστικό των αγροτών και σας καλώ να σκεφθείτε τι θα κέρδιζε σήμερα ο αγρότης από την πολιτική των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, τι θα κέρδιζε από αυτά που δήθεν κινδυνεύει τώρα να χάσει με τη δική μας μεταρρύθμιση.
   Μήπως τη βασική σύνταξη, η οποία από το 2002 και μετά άρχισε να μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 4% και το 2026 θα εξαφανιζόταν, θα ήταν μηδέν; Ξέρετε, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ σήμερα είναι 158 ευρώ. Το γνωρίζατε αυτό; Το 2026 θα είναι μηδέν, εάν δεν γίνει μεταρρύθμιση. Το 2026 θα είναι μηδέν η βασική σύνταξη. Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται το μηδέν του 2026 ή το 158 ευρώ σήμερα με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.
Πηγή: Βουλή
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News