Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση ισλαμιστών σε πολυτελές ξενοδοχείο

16 Ιαν 2016

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα κρατούνται όμηροι, έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσαν αργά χθες ένοπλοι ισλαμιστές στο ξενοδοχείο Splendid στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με τον διευθυντή του κεντρικού νοσοκομείου της πρωτεύουσας.


   Στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino, απέναντι από το ξενοδοχείο, σημειώνονται ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και κομάντο τζιχαντιστών.
   Νωρίτερα σφοδρά πυρά σημειώνονταν στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών. Ασθενοφόρα και ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή απόσταση από το σημείο της επιχείρησης.
   Οι ανταλλαγές πυρών που συνοδεύονται από μικρές εκρήξεις δίνουν την εντύπωση ότι οι δράστες της επίθεσης κάποια στιγμή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια που κατέλαβε το ξενοδοχείο Splendid και η άλλη που επιτέθηκε στο Cappuccino.
   Γαλλικές ειδικές δυνάμεις σταθμεύουν στα προάστια του Ουαγκαντούγκου στο πλαίσιο της αποστολής για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Σαχέλ. Η Ουάσινγκτον διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα και ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή.
   Το ξενοδοχείο Splendid διαθέτει 147 δωμάτια και η πελατεία του είναι κυρίως δυτικοί πολίτες και προσωπικό των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Έλεγχοι ασφαλείας υπήρχαν στην είσοδο αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εισβολή των δραστών γύρω στις 19.45 τοπική ώρα χθες, όταν ξέσπασαν σφοδρά πυρά και εκρήξεις.
   Στόχος των δραστών ήταν και το παρακείμενο εστιατόριο-καφετέρια Cappuccino, η πελατεία του οποίου είναι επίσης δυτικοί πολίτες. Η επίθεση εκεί είχε "αρκετούς νεκρούς", όπως ανέφερε εργαζόμενος.
   Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ουαγκαντούγκου ανέφερε έναν πρώτο συνολικό απολογισμό τουλάχιστον "20 νεκρών". Επικαλέστηκε τη μαρτυρία γυναίκας που μεταφέρθηκε τραυματισμένη εκεί και είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς "περισσότεροι είναι οι λευκοί από τους μαύρους".
Πηγή: Καθημερινή
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News