Σίγησαν τα όπλα στη Συρία για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου

27 Φεβ 2016

Σε ισχύ τέθηκε τα μεσάνυχτα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου τα όπλα έχουν σιγήσει.


   Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν την προώθηση της συμφωνίας για διακοπή των εχθροπραξιών στις 22 Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία αυτή εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος αλλά και βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, Τζαμπχάτ αλ Νούσρα.
   Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Staffan de Mistura δήλωσε ότι οι μάχες έχουν κοπάσει αλλά ερευνάται μια πιθανή αθέτηση της συμφωνίας στο Χαλέπι. Λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση πυρός, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Συριακή κυβέρνηση αλλά και τη Ρωσία ότι «ο πλανήτης παρακολουθεί».
   Σύμφωνα με το BBC, τα ρωσικά μαχητικά ενέτειναν τις επιθέσεις τους την Παρασκευή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ακούστηκαν κάποιοι πυροβολισμοί στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά σε γενικές γραμμές όλα είναι ήσυχα. Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι σε περίπτωση που η συμφωνία κατάπαυσης πυρός τηρηθεί, τότε οι ειρηνευτικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 7 Μαρτίου.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News