Έξι χρόνια και τρία μνημόνια μετά το Καστελόριζο

24 Απρ 2016

Καστελόριζο, έξι χρόνια πριν. Το ακριτικό νησί έμελλε να συνδεθεί χωρίς να φταίνε οι κάτοικοι του (και οι κάτοικοι της επικράτειας όλης) με την έναρξη της μνημονιακής εποχής για τη χώρα μας.


   Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
   Από τις 22 Απριλίου, μετά την τότε ανακοίνωση της Eurostat, το έλλειμα του 2009 είχε αναθεωρηθεί από το 12,7% του ΑΕΠ στο 13,6%, και "κλείδωσε" τελικά στο 15,6%. Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου έλεγε πως "λεφτά υπάρχουν", μετέβη στο νησί των Δωδεκανήσων για να παραδεχθεί πως το "ταμείο είναι μείον". Η λιτότητα ήταν γεγονός και παραμένει μέχρι σήμερα, ενώ την έχουν επιστεγάσει ακόμη δύο μνημόνια.
   ΤΑ ΝΕΑ έκαναν λόγο για "τρόικα", μιλώντας όμως για τρία χρόνια σκληρής λιτότητας. Τα τρία χρόνια έχουν γίνει έξι και έχουμε κι άλλα μπροστά μας. Από το 2010 μέχρι σήμερα, πέρασαν από την Ελλάδα πολλοί πρωθυπουργοί. Παπανδρέου, Παπαδήμος, Πικραμμένος, Σαμαράς, Τσίπρας. Ο παρονομαστής όμως είναι στο φόντο κοινός, ονομάζεται δημοσιονομική προσαρμογή και η πραγματικότητα είναι μία:
   Ανεργία, "λουκέτα" επιχειρήσεων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φόροι, έξτρα φόροι, μειώσεις απολαβών. Δυστυχώς, η τελευταία εξαετία επιβεβαιώνει τον στιχουργό. "Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν". Επισήμως, περιμένουμε να ολοκληρωθούν (αν ποτέ ολοκληρωθούν) οι μεταρρυθμίσεις και να φτάσουμε τελικά στην περιβόητη αναδιάρθρωση χρέους.
   Πρακτικά, ο κόσμος ζητά ανάσες πραγματικής ελπίδας και κανονικού οξυγόνου. Ζητά σοβαρούς πολιτικούς που θα εφαρμόσουν κοινωνική πολιτική και δεν θα τον "ταΐσουν" με ακόμη περισσότερες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Ζητά τερματισμό της διαφθοράς και της διαπλοκής, με αποδείξεις. Το τι μέλλει γενέσθαι βέβαια, εκ των νεώτερων διαπραγματεύσεων, θα το μάθουμε και θα το μεταφράσουμε μέσα στις επόμενες μέρες.
Πηγή: news247.gr

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News