Panama Papers: Όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για το σκάνδαλο στην ιστορία

5 Απρ 2016

Αποκαλύψεις για τον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων από τη διαρροή εκατομμυρίων αρχείων της Mossack Fonseca. Οι δέκα τράπεζες με τις περισσότερες offshore στον κόσμο.


   Η μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία σχετικά με την παγκόσμια διαφθορά. Τα "Αρχεία του Παναμά" έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε ηγέτες κρατών και επιφανείς εκατομμυριούχους ολόκληρου του πλανήτη. Η διαρροή απόρρητων εγγράφων αφορά τουλάχιστον 72 νυν και πρώην αρχηγούς κρατών.
   Πρόκειται συνολικά για 11 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία είχε στην κατοχή της η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca που εδρεύει στον Παναμά και διαθέτει υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ, Μαϊάμι, Ζυρίχη καθώς και σε 35 ακόμη μέρη σε όλο τον κόσμο.
   Ο πλήρης κατάλογος των εταιρειών και των ατόμων που εμπλέκονται θα δημοσιευτούν από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών - Δημοσιογράφων ICIJ, της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, στις αρχές Μαΐου.
   Η Mossack Fonseca εξειδικεύεται στη δημιουργία εικονικών εταιρειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρύψουν την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων. Πελάτες της, πάνω από 500 τράπεζες και θυγατρικές τους, οι οποίες έχουν συνεργαστεί με την εταιρεία από το 1970 και μετά για να  βοηθήσουν τους πελάτες τους να διαχειρίζονται τις υπεράκτιες εταιρείες τους.
   Παράδειγμα είναι η UBS που έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 offshore μέσω της Mossack Fonseca, ενώ οι αντίστοιχες της HSBC και των θυγατρικών της, ανέρχονται σε 2.300. Δημοσιογράφοι της Süddeutsche Zeitung απέκτησαν πρόσβαση σε εκατομμύρια αρχεία από εμπιστευτική πηγή και τα μοιράστηκαν με την ICIJ καθώς και με άλλα συνεργαζόμενα ΜΜΕ. Σημειώνεται μάλιστα από τη δημοσιογραφική κοινοπραξία, πως κανένας media partner δεν πλήρωσε οποιοδήποτε ποσόν για την απόκτηση οποιουδήποτε στοιχείου. Η έρευνα κράτησε ένα χρόνο και συμμετείχαν 376 δημοσιογράφοι από 76 χώρες.
Πληροφορίες: news247.gr

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News