Ανατιμήσεις σε προϊόντα - υπηρεσίες από την 1η Ιουνίου

10 Μαΐ 2016

Φορο-καταιγίδα με αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους και επιβολή νέων φόρων έρχεται από τον Ιούνιο και αναμένεται να πλήξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.


   Το δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, μπίρα, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
   Τα μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από την 1η Ιουνίου προβλέπουν:
[1] Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% από την 1η Ιουλίου με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ.
[2] Αναμόρφωση της φορολογίας ΙΧ. Σύμφωνα με το προσχέδιο αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα (Ιούνιος 2016).
[3] Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο (Ιούνιος 2016).
[4] Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα (Ιούνιος 2016).
[5] Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό (Ιούνιος 2016). Επίσης θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (Ιανουάριος 2017).
[6] Επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ (Ιανουάριος 2017).
[7] Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών (Ιανουάριος 2017).
[8] Επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούλιος 2016).
[9] Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies (Ιούλιος 2016).
[10] Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.
   Επίσης στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο τη μείωση της χρήσης μετρητών και επιταγών και θα προστεθούν διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Ωστόσο τα κίνητρα θα είναι περιορισμένα, χωρίς ταυτόχρονα να περιλαμβάνονται διατάξεις αμνηστίας των φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα.
Πηγή: Ημερησία
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News