Πέτερ Μπόφινγκερ: Η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί στην ησυχία της για 2 χρόνια

30 Μαΐ 2016

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Eurogroup αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα εκφράζει το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".


   Ο κ. Μπόφινγκερ τονίζει ότι η συμφωνία "ακολουθεί τη στρατηγική του 2010, απαιτεί δηλαδή υπερβολικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, επιβάλλει πολλούς φόρους και νέα μέτρα λιτότητας". Μάλιστα προχωρά στην πρόβλεψη ότι "το πιθανότερο είναι μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας αφού οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν". "Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε νέο τέλμα", σημειώνει με νόημα το μέλος της επιτροπής "σοφών".
   Αντ' αυτών, ο κ. Μπόφινγκερ προτείνει να παγώσει η λιτότητα για δύο χρόνια, έτσι ώστε να φανεί πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία. "Το σημαντικότερο είναι να επανέλθει στη χώρα η ανάπτυξη. Η καλύτερη μέθοδος γι' αυτό θα ήταν να την αφήσει κανείς για δύο χρόνια σε ησυχία, χωρίς προγράμματα λιτότητας, με την ελπίδα ότι η οικονομία της θα βρει από μόνη της τον εαυτό της. Το ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί το βλέπουμε στην περίπτωση της Ισπανίας", σημειώνει χαρακτηριστικά.
   Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ίδιος συνιστά να περιμένουμε "να δούμε τι θα γίνει μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017", εκτιμώντας ότι "και οι Γερμανοί θα αναγνωρίσουν κάποτε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, έτσι που να μην κινδυνεύει συνεχώς από το Grexit".
   Τέλος, ο Γερμανός "σοφός" υπογραμμίζει ότι το Βερολίνο "εκτιμά το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αρχική γραμμή της σύγκρουσης και επιζητεί τη συνεργασία".
Πηγή: Ημερησία

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News