Κ. Μητσοτάκης: Οι 9 αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

9 Μαΐ 2016

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Σταχυολογώ ενδεικτικά εννέα αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου σας, που τις ανέδειξαν και οι εισηγητές μας αλλά νομίζω ότι πρέπει να τις επαναλάβω και εγώ:


   Πρώτον, το νομοσχέδιό σας μειώνει δραστικά τις συντάξεις όσων θα βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής. Αλλά, δεν είναι αυτό το μόνο κακό. Τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία δυστυχώς προτείνετε, δρουν ως αντικίνητρο για την επιμήκυνση του ασφαλιστικού χρόνου. Οι δε υφιστάμενες κύριες συντάξεις –προσέξτε το αυτό- προστατεύονται ουσιαστικά μόνο μέχρι το 2018 με το τρικ της προσωρινής διαφοράς. Μετά δεν σας ενδιαφέρει καθόλου τι θα γίνει, προφανώς διότι γνωρίζετε ότι μετά δεν θα είστε στην Κυβέρνηση.
   Δεύτερον, το νομοσχέδιο εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι διαδηλώνουν σήμερα κατά χιλιάδες έξω από τη Βουλή. Πάρτε ως παράδειγμα έναν μηχανικό με το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα στις 7.000 ευρώ περίπου τον χρόνο. Εισφορές και φόρος θα ξεπερνούν το 80% του εισοδήματός του.
Αυτό δεν λέγεται οικονομική πολιτική, δεν λέγεται πολιτική εισφορών, λέγεται οικονομική δολοφονία. Και δυστυχώς δολοφονείτε την προοπτική των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων, οι οποίοι αγωνίζονται σήμερα να βρουν δουλειά σε αυτή τη χώρα.
   Τρίτον –και αυτό ξέρω ότι σας ενοχλεί ιδιαίτερα- εμπαίζετε τους αγρότες. Εάν θυμάμαι καλά, κύριε Τσίπρα, είχατε συναντηθεί μαζί τους τον Φεβρουάριο στο Μαξίμου και περίπου τους είχατε υποσχεθεί ότι θα ικανοποιήσετε όλα τα αιτήματά τους. Τώρα φυσικά καταργείτε τον ΟΓΑ και με τροπολογία της τελευταίας στιγμής –δεν τολμήσατε να την εντάξετε στο κύριο σώμα του νομοσχεδίου- φορολογείτε φυσικά και τις βασικές ενισχύσεις, καθώς και τις συνδεδεμένες και τις «πράσινες» ενισχύσεις, σε πλήρη αντίθεση με αυτά τα οποία είχατε πει μόλις πριν από λίγες ημέρες.
   Τέταρτον, το νομοσχέδιο μειώνει τις πραγματικές αποδοχές όλων των εργαζομένων. Όλοι χάνουν 0,5% από την 1η Ιουνίου. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το μισθολογικό κόστος. Και ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, όταν αυξάνεται το μισθολογικό κόστος: νέες απολύσεις, ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.
   Πέμπτον, το νομοσχέδιο κόβει το αφορολόγητο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων το αφορολόγητο μειώνεται κατά 909 ευρώ και για τους έγγαμους με δύο παιδιά μειώνεται κατά 454 ευρώ.
Όμως, ένα είναι βέβαιο, κύριε Τσίπρα, η τσίπα δεν είναι χαρακτηριστικό της Κυβέρνησής σας. Θέλω να θυμίσω επί λέξει τι έλεγε ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε -όχι πέρυσι, πριν από τρεις εβδομάδες- την Τρίτη 12 Απριλίου. Έλεγε, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος: «Δεν είμαι εγώ διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή των Ελλήνων ένα νομοσχέδιο που έχει αφορολόγητο μικρότερο από αυτό που θα υπάρξει στο νομοσχέδιο που θα δείτε». Άρα, υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές. Τα καταθέτω στα Πρακτικά. Να, οι «κόκκινες» γραμμές διεγράφησαν με ένα «x», για να έρθει το νέο αφορολόγητο. Και ο κ. Τσακαλώτος –εξ όσων γνωρίζω, φαντάζομαι ότι είναι καθ’ οδόν για το Eurogroup- είναι ακόμα στη θέση του και δεν είχε την τσίπα να παραιτηθεί, διότι παραβίασε ο ίδιος την «κόκκινη» γραμμή που έθεσε.
   Έκτον, το νομοσχέδιό σας κοροϊδεύει ουσιαστικά τους χαμηλόμισθους και φυσικά εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους. Δίνετε μεγάλη μάχη για να διασώσετε το αφορολόγητο, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν, ο ΦΠΑ, ο βασικός συντελεστής, από το 23% στο 24% και δεν ξέρω ποιους άλλους έμμεσους φόρους θα φέρετε. Και προσέξτε, μην κάνετε το λάθος και πείτε ότι εδώ πέρα ψηφίζουμε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα, διότι το πακέτο των έμμεσων φόρων δεν έχει έρθει ακόμα. Θα έρθει αυτό, θα ξαναέρθετε να ψηφίσετε και τους έμμεσους φόρους και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο με τόση λύσσα πολεμήσατε και φυσικά και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Θα έρθουν, λοιπόν και οι έμμεσοι φόροι και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ό,τι κερδίζει κάποιος από το αφορολόγητο το χάνει τελικά από την αύξηση των έμμεσων φόρων, διότι αυτοί κατ’ εξοχήν επιβαρύνουν την κατανάλωση και επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα.
   Έβδομον –ένα σημείο το οποίο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς- φορτώνετε με το νομοσχέδιό σας τους πολίτες με την εισφορά αλληλεγγύης ως μόνιμο φόρο πια. Διότι την εισφορά αλληλεγγύης –μην κοροϊδευόμαστε- γιατί την έχετε ξεχωριστά,  αφού την ενσωματώνετε ουσιαστικά στη φορολογική κλίμακα; Εμείς –για να σας θυμίσω, κύριε Τσίπρα- την εισφορά αλληλεγγύης την είχαμε μειώσει κατά 30% και υπήρχε δέσμευση για κατάργησή της στο τέλος του 2016. Εσείς την κάνετε μόνιμη!
   Όγδοον, αυξάνετε τη φορολόγηση κατά 12% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το 26% στο 29%. Καταργείτε τον συντελεστή του 26%. Αυξάνετε τη φορολόγηση σε συνθήκες ασφυξίας και τεράστιας δυσκολίας εξεύρεσης ρευστότητας. Και περιμένετε με αυτή την πολιτική να πάρει εμπρός η οικονομία!
   Και ένατον, αυξάνετε τον φόρο στα μερίσματα. Ξέρετε, θα πρέπει ίσως κάποιος από τους Υπουργούς ο οποίος έχει ασκήσει πραγματική παραγωγική δραστηριότητα –αν υπάρχουν τέτοιοι- να σας πει ότι η αύξηση του φόρου στα μερίσματα δίνει κίνητρο για ζημιές και όχι για κέρδη. Και η αύξηση του φόρου των μερισμάτων από μόνη της αποτελεί μεγάλο κίνητρο για φορολογική μετανάστευση και μοχλό αποτροπής επαναπατρισμού των κεφαλαίων στο εσωτερικό.
Πηγή: Βουλή 8/5/2016
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News