Α. Τσίπρας: Εμείς τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι σ’ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν

9 Μαΐ 2016

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Και τις δεσμεύσεις μας απέναντι σ’ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, δοθείσης της δημοσιονομικής δυσκολίας και των αρνητικών συσχετισμών στην Ευρώπη, τις τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε.


   Έχουμε ήδη καταφέρει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία, τους δανειολήπτες που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και τούτο, παρά την αρχική και επί των ημερών σας –το γνωρίζετε- επίμονη θέση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Και αυτή ήταν μια θέση την οποία είχατε αποδεχθεί στο τέλος της κυβέρνησή σας και είχατε προσυπογράψει χωρίς επιφύλαξη.
   Έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
   Επιταχύναμε και διευρύναμε τα προγράμματα για τη καταπολέμηση της ανεργίας. Βελτιώσαμε τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, παρά το γεγονός ότι εκεί χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Αφήσαμε επιτέλους τη Δικαιοσύνη να αναπνεύσει και αρχίσαμε να βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ας μας στοιχίζει αυτό καθημερινά πολιτικό κόστος με την ακραία επίθεση ψεύδους και την ακραία προπαγάνδα των συστημικών μέσων ενημέρωσης εναντίον μας.
   Ξεκολλήσαμε τα μεγάλα έργα υποδομής που επί μια πενταετία λίμναζαν παράγοντας χρέη και νέες υποχρεώσεις για το ελληνική δημόσιο, τους μεγάλους οδικούς άξονες, το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, τον αγωγό TAP, την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Και σήμερα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τηρούμε μια βασική μας δέσμευση, να προχωρήσουμε σ’ αυτήν την αναγκαία μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε για δέκατη τρίτη συνεχή φορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.
Αυτό δεσμευθήκαμε το Σεπτέμβρη και αυτό καταφέραμε μετά από δύσκολη και σκληρή μάχη και διαπραγμάτευση. Σας θυμίζω ότι όταν κατατέθηκε αυτό το νομοσχέδιο, μιλήσατε για μονομερή ενέργεια, για διαπραγμάτευση τύπου «Βαρουφάκη» που θα μας οδηγήσει στα άκρα, ακριβώς επειδή φέραμε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που δεν μειώνει τις συντάξεις. Αυτό είναι το πρόβλημά σας! Αυτή είναι η αγωνία σας, ότι εμείς δεν θα μειώσουμε τις κύριες συντάξεις.
   Δεν υπάρχει ουδείς σ’ αυτή τη χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που να μην γνωρίζει ότι η Κυβέρνησή μας δεν ανέλαβε καθήκοντα στο κενό. Για να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε δύο όψεις ενός διογκούμενου από το 2010 και μετά προβλήματος. Πρώτη όψη η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας που προκάλεσε η εθελούσια αποδοχή από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της επιθετικής και διαρκούς λιτότητας.
Πηγή: Βουλή 8/5/2016

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News