Η μία μετά την άλλη πορτογαλικές τράπεζες περνούν υπό ισπανικό έλεγχο

7 Μαΐ 2016

Η μία μετά την άλλη πορτογαλικές τράπεζες περνούν υπό ισπανικό έλεγχο. Πορτογάλοι οικονομολόγοι ανησυχούν μήπως η Λισαβόνα χάσει ένα σημαντικό εργαλείο καθορισμού της οικονομικής πορείας της χώρας.


   Οι πορτογαλικές τράπεζες παραμένουν στα πρωτοσέλιδα. Σχεδόν 14 δις ευρώ έχει κοστίσει, μέχρι στιγμής, η διάσωσή τους. Πρώην κορυφαία στελέχη τους είτε έχουν προφυλακιστεί, είτε περιμένουν τη δίκη τους κατηγορούμενοι για εγκληματικές ενέργειες, είτε διαφεύγουν ακόμα της σύλληψης. Και τώρα Ισπανοί και Αγκολέζοι ερίζουν για τον έλεγχο της Πορτογαλικής Τράπεζας Επενδύσεων BPI, η οποία, από ό,τι όλα δείχνουν, βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
   Ορισμένοι πορτογάλοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι τράπεζες αποτελούν σημαντικό εργαλείο καθορισμού της οικονομικής πορείας μιας χώρας. Ανάμεσά τους και ο καθηγητής Φρανσίσκο Λούκα, ο οποίος εξηγεί: «Για τον λόγο αυτό Γαλλία και Γερμανία δεν επιτρέπουν την εξαγορά τραπεζών τους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Μια τέτοια εξάρτηση θα δημιουργούσε προβλήματα και στην Πορτογαλία».
   Ο πορτογάλος ειδικός αναφέρεται κυρίως στην εξαγορά αρκετών πορτογαλικών τραπεζών από ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόσφατα η παραπαίουσα τράπεζα BANIF, με έδρα την Μαδέρα, πέρασε στον έλεγχο του ισπανικού ομίλου Santander. Όπως υποστηρίζει ο Φρανσίσκο Λούκαν αυτό έγινε λόγω των πιέσεων που άσκησαν στη Λισαβόνα ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες. Εδώ και εβδομάδες εξεταστική επιτροπή της πορτογαλικής βουλής προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να σχηματίσει εικόνα για το πως έγινε η εξαγορά.
Πηγή: DW.com
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News