«Στη μέγγενη» μισθοί και συντάξεις σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων

10 Μαΐ 2016

Στην πλήρη επιβεβαίωση πληροφοριών για το μηχανισμό των λεγόμενων προληπτικών μέτρων ύψους έως 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ προχώρησε χθες το Eurogroup, σύμφωνα με το CNN Greece.


   Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να μπαίνουν κάθε χρόνο στη μέγγενη μισθοί και συντάξεις σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.
   Έτσι, εκτός από τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ψηφίσθηκαν προχθές και τους έμμεσους φόρους που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, για να υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου πρέπει να ψηφιστεί και ο αυτόματος κόφτης δαπανών.
   Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε χρόνο τον Ιούνιο εφόσον τα στοιχεία της Eurostat του Απριλίου δείχνουν απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους. Εξαίρεση προβλέπεται για τις αμυντικές δαπάνες και την κοινωνική πρόνοια. Επιπλέον θα υπάρχει η ευχέρεια σε συμφωνία με τους δανειστές να υποκαθίσταται ένα μέρος των περικοπών δαπανών από αυξήσεις φόρων.
   Πρόκειται για έναν αυτόματο κόφτη, που δεν προκαθορίζει βεβαίως, όπως επεδίωκε το ΔΝΤ, συγκεκριμένα μέτρα ψηφισμένα από τώρα, αλλά που δεν θα αφήνει την επιλογή των μέτρων και των εξαιρέσεων στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού όπως ήθελε αρχικώς η κυβέρνηση.
   Η λύση της εξουσιοδοτικής διάταξης αποτελεί τη χρυσή τομή στη λύση του προβλήματος, καθώς λειτουργεί ως ο αυτόματος μηχανισμός.
Πηγή: cnn.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News