Υπάρχουν πληροφορίες για καταθέτες από 42 χώρες

13 Ιουν 2011

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): […] Επειδή έχουν  λεχθεί και έχουν γραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά περί καταθέσεων στην Ελβετία σε διάφορα ύψη, θέλω να πω με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτά τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
   Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν συλλήβδην όλες οι καταθέσεις στο εξωτερικό παράνομες. Το τρίτο είναι ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, αγαπητέ συνάδελφε Κουρουμπλή, στα χέρια μας κάποιες λίστες φοροφυγάδων με καταθέσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να δοθούν στην δημοσιότητα. Υπάρχουν, όμως, πληροφορίες για καταθέτες από σαράντα δύο χώρες, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Οδηγίας 48, αλλά και της Πρότυπης Σύμβασης Φορολογίας του ΟΟΣΑ άρθρο 25, τις οποίες ήδη αξιοποιούμε. Στο στόχαστρο μπαίνουν εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα αναντίστοιχο με τις καταθέσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά, οπότε το πρώτο που κάνουμε είναι να αναζητήσουμε το «πόθεν έσχες». Επίσης, ενεργοποιούνται, όπου προκύπτουν θετικά στοιχεία, και οι διατάξεις για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.
   Ειδικότερα, σε σχέση με την Ελβετία που ρωτάτε, προς το παρόν παίρνουμε τα ποσά που αναλογούν στη φορολογία των τόκων καταθέσεων χωρίς από τη συγκεκριμένη χώρα να δίνονται ονομαστικά δεδομένα. Όμως, το Νοέμβριο που πέρασε υπογράψαμε στη Βέρνη το πρωτόκολλο της σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Εκεί σε αυτό το πρωτόκολλο, λοιπόν, περιλαμβάνεται και η διάταξη για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών. Αυτή αναμένεται να κυρωθεί εντός του 2011, οπότε από τις αρχές του 2012 θα αρχίσει να είναι σε ισχύ και θα έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε τα στοιχεία εκείνα από τη συγκεκριμένη χώρα που μας είναι απαραίτητα. Όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών με την Κύπρο, η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες με την κυπριακή πλευρά για την αναθεώρηση της ισχύουσας σύμβασης διπλής φορολογίας, ώστε σύντομα να έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία για άμεση αξιοποίηση. Τέλος, σχετικά με το τραπεζικό σύστημα που ρωτήσατε, όπως με πληροφόρησε το ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του, ανταποκρίνεται στα αιτήματα σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Όμως, θέλω να σας ενημερώσω ότι η διαδικασία λήψης πληροφοριών, η πληθώρα αιτημάτων σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου και κυρίως η μη δυνατότητα ύπαρξης on line πληροφόρησης λόγω μη ύπαρξης κεντρικού τραπεζικού μητρώου καθιστούν χρονοβόρα αυτήν τη διαδικασία. […] (Βουλή 06.06.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News