Οι συνέπειες ενός haircut του δημόσιου χρέους κατά 45% έως 65%

26 Οκτ 2011

   Οι συνέπειες ενός haircut του δημόσιου χρέους κατά 45% έως 65%, θα σημάνει αυτόματα σημαντικές και επίπονες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Τα δεδομένα θα αλλάξουν σημαντικά, έπειτα και από χρηματοδότηση των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

   Με το «κούρεμα» ουσιαστικά μειώνεται η αξία του χρέους. Ωστόσο ταυτόχρονα το ποσοστό του haircut μεταφράζεται σε αντίστοιχη ζημία των ομολογιούχων (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές). Η άμεση ζημία για τους ομολογιούχους ίσως ξεπεράσει τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ.
   Η μείωση της αξίας των ομολόγων συνεπάγεται και μειωμένα έσοδα από τόκους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην κερδοφορία όσο και στη ρευστότητα. Η ροή χρημάτων στη χώρα θα μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα η διαφορά που θα δημιουργηθεί να πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση κεφαλαίου είτε με νέο δανεισμό.
   Η εμπιστοσύνη στη χώρα θα χαθεί, ενώ οι επενδυτές θα στραφούν σε νέες αγορές. Η οικονομία θα βουλιάζει για τα επόμενα χρόνια, την ίδια στιγμή όπου η οικονομία θα παραμένει εκτός αγορών. Αυτό συνεπάγεται και αδυναμία έκδοσης νέων ομολόγων, άρα και δυσκολίες ως προς την κάλυψη των ελλειμμάτων της. Σύμφωνα με μελέτη των Πανεπιστημίων του Βερολίνου και του Torcuato Di Tella (Ιούλιος 2011), ένα haircut μεταξύ 30% και 60% μπορεί να αφήσει εκτός αγορών μία οικονομία έως 12 χρόνια.
   Το κράτος θα υποχρεωθεί έτσι σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, καθώς θα είναι αδύνατος πλέον ο δανεισμός του. Άρα οι δαπάνες του κράτους δεν πρέπει να ξεπερνούν τα έσοδά του. Νέα μέτρα, φορολογικές επιδρομές και εκρηκτική άνοδος της ανεργίας είναι μερικές μόνο από τις επιπρόσθετες συνέπειες. Η μεγάλη ύφεση θα είναι γεγονός, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News