Τα CDS δείχνουν χρεοκοπία

30 Μαρ 2011

   Όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, φαίνεται πως το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας πολύ δύσκολα μπορούμε να το αποφύγουμε. Ένας από τους οικονομικούς δείκτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι και η τιμή των CDS, δηλαδή της τιμής των ασφαλίστρων των ομολόγων μιας χώρας. Πρόκειται για έναν δείκτη που ομολογεί πιθανή πτώχευση για ένα κράτος, καθώς όσο υψηλότερος είναι τόσο πιο κοντά βρίσκεται μία χώρα στη χρεοκοπία.
   Η Ελλάδα βρίσκεται ιδιαίτερα υψηλά στη σχετική λίστα, με τα CDS της να ξεπερνούν τις 1000 μονάδες βάσης. Το πρόγραμμα στήριξης στο οποίο συμμετέχει η χώρα ωστόσο φαίνεται να έχει εξομαλύνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την κατάσταση, όμως αυτό το γεγονός δεν είναι ικανό να ανατρέψει ένα σκηνικό πτώχευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και στατιστικά μάλιστα η Ελλάδα κατέχει την 4η υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 50 πιο ανεπτυγμένων χωρών στον πλανήτη.
   Επιπλέον χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία συμμετέχουν εξίσου στον χάρτη των υποψηφίων προς πτώχευση  χωρών. Η Βενεζουέλα, αν και αποτελεί μία χώρα με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, η τιμή των CDS της ξεπερνά τις 1170 μονάδες βάσης, γεγονός που την κατατάσσει στην κορυφή μεταξύ των χωρών με πιθανότητα πτώχευσης. Η Αργεντινή παρόλο που πτώχευσε πρόσφατα φαίνεται πως δε μπορεί να αποφύγει μία νέα παρόμοια κατάσταση, ενώ παράλληλα και η Ιρλανδία του κατεστραμμένου τραπεζικού συστήματος θα οδηγηθεί πιθανότητα στην πτώχευση. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι δύσκολο αν σκεφτούμε πως η Ιρλανδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι δηλαδή και η Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα των οικονομικών της πολιτική κρίση. Για ακόμα μία φορά επομένως η Γερμανία έχει το πάνω χέρι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της ηγεσίας της να οριοθετούν τις ήδη περιορισμένες κινήσεις των υπολοίπων χωρών-μελών.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News