10 χρόνια ευρώ – Γιορτάζει η Ε.Ε. με έκδοση νέου αναμνηστικού κέρματος

20 Ιουν 2011

   Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλοι οι πολίτες και κάτοικοι των 17 κρατών μελών που συμμετέχουν στη ευρωζώνη θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω του Διαδικτύου για το σχέδιο νέου κέρματος 2 ευρώ. Το νέο κέρμα ευρώ θα εκδοθεί στις αρχές του 2012 από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, επ’ ευκαιρία της δεκαετούς επετείου αφότου τέθηκαν σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ και το ευρώ έγινε μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ανάμεσα σε πέντε σχέδια προεπιλεγμένα από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες, κατόπιν διαγωνισμού ανοικτού στους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης.

   Το ευρώ είναι το κοινό νόμισμα για περισσότερα από 330 εκατομμύρια πολίτες 17 χωρών της ΕΕ. Ένα κοινό νόμισμα κάνει πολλά πράγματα πιο εύκολα, όπως π.χ. τη σύγκριση των τιμών μεταξύ των χωρών, τα ταξίδια και το εμπόριο, καθώς εξαλείφει τα τέλη για τη ανταλλαγή νομισμάτων και τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Επιπλέον, ενισχύει την ανάγκη για υγιείς οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.
   Κανονικά, κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης εκδίδει κέρματα ευρώ με εθνικό σχέδιο στη μία όψη. Ωστόσο, στις αρχές του 2012 όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα θέσουν σε κυκλοφορία αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με ενιαίο σχέδιο για να εορταστεί η δεκαετής επέτειος της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ. Σε αναλογία με προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, μπορεί να αναμένεται ότι στα κράτη μέλη θα κοπούν περίπου 90 εκατομμύρια κέρματα του αναμνηστικού νομίσματος.
   Οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πέντε διαφορετικών σχεδίων κερμάτων, προεπιλεγμένων από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες, κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού σχεδιασμού μεταξύ των πολιτών όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης. Ένας από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία ο οποίος θα επιλεχθεί τυχαία από εκείνους που ψήφισαν το νικητήριο σχέδιο θα βραβευτεί με σειρά συλλεκτικών κερμάτων ευρώ μεγάλης αξίας. Η ψηφοφορία αρχίζει σήμερα και θα περατωθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011. Το νικητήριο σχέδιο θα ανακηρυχθεί στις 30 Ιουνίου.
   Ο δημιουργός του νικητήριου σχεδίου θα δει το σχέδιό του και τα αρχικά τού ονόματός του χαραγμένα σε εκατομμύρια κερμάτων ευρώ που θα κυκλοφορήσουν σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και θα του απονεμηθεί σειρά συλλεκτικών κερμάτων ευρώ μεγάλης αξίας. Θα κληθεί να παραστεί στην κοπή του πρώτου κέρματος σε ένα από τα νομισματοκοπεία της ευρωζώνης.
   Τα κέρματα ευρώ που προορίζονται για κυκλοφορία έχουν μία όψη κοινή για όλες τις χώρες και μια εθνική όψη στην οποία απεικονίζονται θέματα εθνικού χαρακτήρα, όπως ιστορικά στοιχεία, σύμβολα ή βασιλεύοντες μονάρχες. Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να εκδίδουν αναμνηστικά κέρματα με ειδικό σχεδιασμό, προοριζόμενα να τεθούν σε κυκλοφορία για να εορταστούν γεγονότα μείζονος εθνικής ή ευρωπαϊκής σημασίας.
   Αυτή είναι η τρίτη φορά που όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εκδίδουν κέρματα ευρώ με ενιαίο για όλα σχέδιο στην εθνική όψη. Το πρώτο κοινό αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε το 2007 για τον εορτασμό της 50ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης και το δεύτερο το 2009 για τον εορτασμό των δέκα ετών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και τη δημιουργία του ευρώ ως εικονικής οντότητας, τρία έτη πριν από την κυκλοφορία του για τις καθημερινές συναλλαγές. Τα αναμνηστικά κέρματα ευρώ είναι πάντοτε ονομαστικής αξίας 2 ευρώ και προορίζονται για κυκλοφορία σε όλη την ευρωζώνη, συχνά δε συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον των νομισματοσυλλεκτών.

   Για να ψηφίσετε για το σχεδιασμό του κέρματος, μεταβείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.eurocoin-competition.eu/el/home. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ευρώ: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_el.htm.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News