«Το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας που περνάμε, όχι τα αίτια»

21 Ιουν 2011

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): […] Τρίτο σημείο συνεννόησης μεταξύ μας: Το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας που περνάμε, όχι τα αίτια. Τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στις αιτίες, στις ρίζες του προβλήματος και αυτές να χτυπήσουμε; Είναι ίσως πιο δύσκολο, γιατί ενέχουν έντονα ιδεολογικό χαρακτήρα.

   Εμείς θεωρούμε ότι η βάση του προβλήματος είναι η ανισότητα στην κοινωνία μας, ανισότητα, άνιση δηλαδή διαχείριση του πλούτου, άνιση κατανομή εξουσίας, άνιση κατανομή βαρών και καρπών της ανάπτυξης, άνιση, κακή, ιδιοτελή διαχείριση του δημόσιου πλούτου που ιδιοποιείται είτε από μεγαλοπαράγοντες είτε και από μια γραφειοκρατία, συντεχνίες, προνομιούχους σε βάρος των πολλών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα πελατειακό κράτος, κοστοβόρο, υπέρογκο, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, αδιαφανές που κάθε άλλο παρά συνέβαλε στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σ’ αυτό προστέθηκε και ο σχετικά εύκολος και φτηνός δανεισμός λόγω ευρώ, που εκτόξευσε επιχειρήσεις, φούσκες μικρές και μεγάλες, που βασίστηκαν σε μια υπερκατανάλωση εισαγωγών και όχι σε μια βιώσιμη ελληνική παραγωγή. Αυτά είναι πρωτίστως πολιτικά προβλήματα. […]
   Μπορούμε, λοιπόν, να εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στη διάρθρωση της οικονομίας και αυτά να αποτελέσουν τον τρίτο και βασικό πυλώνα μιας νέας εθνικής συνεννόησης. […] (Βουλή 19.06.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News