Έρχεται νέο Σύνταγμα, το Φθινόπωρο Δημοψήφισμα

23 Ιουν 2011

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): […] Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι ένα νέο Σύνταγμα, εύληπτο και κατανοητό στον κάθε πολίτη. Δεν θα περιορίσουμε την προσπάθειά μας σε μία τεχνική αναθεώρηση. Επιδιώκουμε μία ευρεία συζήτηση για τις ανάγκες ενός νέου καταστατικού χάρτη. Αυτονόητες στρεβλώσεις, όπως το άρθρο 86 σχετικά με την ποινική ευθύνη των Υπουργών, πρέπει να εκλείψουν οριστικά.

   Έχω πει στους Αρχηγούς των Κομμάτων ότι προτίθεμαι να δημιουργήσω μία Επιτροπή είκοσι, είκοσι πέντε προσωπικοτήτων, που θα εκπροσωπούν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, η οποία θα καταγράψει και θα επεξεργαστεί προτάσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι προτάσεις θα είναι από τους πολίτες, το διαδίκτυο, τους φορείς, για τη λειτουργία της Βουλής, τον αριθμό, την ευθύνη Υπουργών, των Βουλευτών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων, το εκλογικό σύστημα, τη δικαιοσύνη και πολλά άλλα τα οποία θα μας παραδοθούν στην Κυβέρνηση, για να τα επεξεργαστεί η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αμέσως μετά να πάμε σε δημοψήφισμα. Δηλαδή, το Φθινόπωρο να πάμε σε δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές σ’ αυτόν τον τόπο.
   Ξέρω ότι τα βέλη της Πλατείας πολλές φορές, αδίκως στρέφονται προς της Βουλή. Όμως, θα έχουν απόλυτο δίκιο εάν αυτή η Βουλή δεν προχωρήσει σε μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα κι από αυτό θα κριθούμε και η Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχουμε βεβαίως και το πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, για το οποίο θα σας μιλήσει ο αρμόδιος Υπουργός. […] (Βουλή 19.06.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News