Πόλη της Ολλανδίας απαγορεύει το δικαίωμα παραμονής μεταναστών που δεν έχουν τα μέσα να συντηρηθούν

6 Αυγ 2011

   Το συμβούλιο της Vaals λέει ότι ήδη πληρώνει για πολλά παροχές μεγάλου αριθμού άνεργων μεταναστών και ότι δεν μπορεί να το αντέξει πλέον οικονομικά. Η Vaals, μια πόλη 10,000 κατοίκων νοτιανατολικά της Ολλανδίας, εισάγει ειδικούς κανόνες που απαγορεύουν το δικαίωμα παραμονής σε αλλοδαπούς συμπεριλαμβανομένων και υπηκόων της Ε.Ε., που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να συντηρηθούν.

   Το συμβούλιο της Vaals λέει ότι ήδη πληρώνει για πολλά παροχές μεγάλου αριθμού άνεργων μεταναστών και ότι δεν μπορεί να το αντέξει πλέον οικονομικά. Η πόλη βρίσκεται μόλις 23 χλμ από τον τόπο όπου υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ τον Φεβρουάριο του 1992, η οποία και μας οδήγησε στο ενιαίο νόμισμα ενώ επίσης άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση της Ε.Ε., όπως ειρωνικά επισημαίνουν οι Irish Times στους αναγνώστες τους. Ο ολλανδικός τύπος μεταφέρει λόγια του δημάρχου Jean-Paul Kompier ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι πολωνοί και ρουμάνοι εργάτες «έχουν ιδιαίτερη δυσκολία» να βρουν απασχόληση εξαιτίας της περιορισμένης γνώσης τους στην ολλανδική γλώσσα.
   Σύμφωνα με τον δήμαρχο, 9 στους 100 «που θέλουν να εγκατασταθούν στη Vaals κάνουν αίτηση για παροχές». Το συμβούλιο λέει ότι το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σχέση με μεγάλες πόλεις όπως είναι το Ρότερνταμ. Ερωτηθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος της επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων Cecilia Malmström, Matthew Newman, τόνισε ότι ο αποκλεισμός των ευρωπαίων πολιτών ίσως αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μέσα στην Ένωση. Παραδέχτηκε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση για την απαγόρευση και ότι απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις μέσω των ΜΜΕ.
   Επί της αρχής, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Ε.Ε. και το δικαίωμά τους να διαμείνουν ελεύθερα σε όλη την Ε.Ε. αναλύεται σε μια 14σέλιδη οδηγία του 2004. «Για περιόδους παραμονής για περισσότερο από 3 μήνες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν από τους πολίτες της ΕΕ να εγγραφούν στις αρμόδιες αρχές της χώρας διαμονής, πιστοποιούμενο από μια βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται για αυτό το λόγο», αναφέρει το άρθρο 12 της Οδηγίας. Ως εκ τούτου οι ολλανδικές αρχές μπορούν να αρνηθούν την εγγραφή πολιτών από Βουλγαρία και Ρουμανία, για τους οποίους η Χάγη διατηρεί περιορισμούς για την ελεύθερη κυκλοφορία εργατών. Ωστόσο, από την 1η Μαΐου, άρθηκαν όλοι οι περιορισμοί των πολωνών εργατών και άλλων από τις 8 χώρες της κεντρικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004.
   Τον περασμένο Μάιο, η Χάγη υπέβαλε προτεινόμενες αλλαγές στην ολλανδική μεταναστευτική νομοθεσία για τους ευρωπαίους εταίρους, με στόχο «την επίτευξη μια ισχυρότερης, ασφαλέστερης και πιο ευημερούσας Ευρώπης». Ο ευρωβουλευτής  Jacek Saryusz-Wolski, επικεφαλής της πολωνικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ στο ΕΚ, μίλησε ανοιχτά κατά των εν λόγω σχεδίων. Η ουσία των ολλανδικών προτάσεων παραμένει εμπιστευτική, ωστόσο η ολλανδική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα έγγραφο με τίτλο «Η ολλανδική άποψη για την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.», το οποίο «σε μεγάλο βαθμό αντανακλά το πνεύμα του non-paper», λένε πηγές. Στο μεταξύ, η βελγική πόλη Plombieres- που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Vaals- σύμφωνα με πληροφορίες θέτει επίσης φραγμούς σε ευρωπαίους πολίτες που δεν μπορούν μόνοι τους να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
(πηγή: skai.gr)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News