Η υποβάθμιση των ΗΠΑ επαληθεύει την πραγματικότητα

7 Αυγ 2011

   Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έκπληξη. Ήταν γνωστή η πρόθεση και διάθεση των οίκων αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ο υποβιβασμός της Αμερικής από ΑΑΑ σε ΑΑ+, για πρώτη φορά από το 1946, από τον οίκο Standard & Poor’s, να επαληθεύει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα οικονομική πραγματικότητα.

   Λίγες ώρες πριν τον υποβιβασμό των ΗΠΑ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για ενδεχόμενη υποβάθμιση από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης. Ωστόσο, όταν πλέον ο υποβιβασμός της Αμερικανικής οικονομίας ήταν γεγονός, κανένας δε θα μπορεί να αντιδράσει. «Η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του S&P, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης του αξιόχρεου των Η.Π.Α. μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.
   Την ίδια στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υπαχθούν στον μηχανισμό διάσωσης, εκεί όπου ήδη βρίσκονται η Ελλάδα, η Ιρλανδία αλλά και η Πορτογαλία. Παράλληλα, σημαντικά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κύπρος, χωρίς ωστόσο να έχει δεχθεί ακόμα επίθεση ευρείας κλίμακας από τους οίκους αξιολόγησης.
   Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο οίκος Moodys θα διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ, ενώ ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News