Για παρέμβαση πολλών επιπέδων, μιλά ο κ. Βενιζέλος

13 Αυγ 2011

   Στα πλαίσια της ομιλίας του για την Διεθνή Οικονομία στο Ινστιτούτο Peterson ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε και επίσημα για τη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος η οποία προκάλεσε μια γιγαντιαία παρέμβαση εκ μέρους των κρατών.

   «Η διεθνής εικόνα είναι απλή: Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκάλεσε μια γιγαντιαία παρέμβαση εκ μέρους των κρατών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί και να οξυνθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των κρατών. Η χρηματο-οικονομική κρίση έγινε δημοσιονομική. Η δημοσιονομική κρίση με τη σειρά της προκαλεί και πάλι πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα ως κομιστή κρατικών ομολόγων, κ.ο.κ.
   Βεβαίως, στην ελληνική περίπτωση η κρίση είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Δεν είναι μόνο το υπερβολικό δημόσιο χρέος, αλλά και το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αποτυπώνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τα υπερβολικά μεγέθη της κατανάλωσης σε σχέση με την παραγωγή.
   Έπρεπε συνεπώς να οργανωθεί μία παρέμβαση σε όλα αυτά τα επίπεδα:
   Στο δημοσιονομικό επίπεδο, με τον περιορισμό του ελλείμματος, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, την οργάνωση ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος και μιας αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης.
   Στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, με τον δραστικό περιορισμό της παραοικονομίας και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
   Στο επίπεδο του μοντέλου ανάπτυξης, με διαρθρωτικές αλλαγές που καθιστούν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Αυτό προϋποθέτει το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, τη μείωση του διοικητικού κόστους και της διαρθρωτικής σπατάλης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, τη σταθερότητα της νομοθεσίας και την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φιλοεπενδυτική.
   Το εγχείρημα είναι πολύ φιλόδοξο, καθώς ο δραστικός περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να επιτευχθεί σε τρία μόλις χρόνια. Πρόκειται για τη μετάβαση από δημοσιονομικό έλλειμα ύψους 15,5% το 2009, σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012. Η ανάγκη δραστικής μείωσης των δημόσιων δαπανών και δραστικής αύξησης των δημοσίων εσόδων επιτείνει αναγκαστικά την ύφεση που για το 2011 ήταν στο 3,9%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της. Άρα, είναι προφανές ότι όλο το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας πρέπει να κινείται παράλληλα σε δύο άξονες: έναν δημοσιονομικό κι έναν αναπτυξιακό.»

Onus News More
@ Από τις 3 Οκτωβρίου έρχεται η «Φοροκάρτα»
@ Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος
@ Onus News Feeds | Onus News Newsletter
@ Το πρώτο εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο που εκδίδει αποκλειστικά και μόνο ένα blog
@ Δείτε τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News