Το ΕΚ ζητά κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές

17 Δεκ 2011

   Τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της "ανησυχητικής" κατάστασης των φυλακών σε όλη την ΕΕ, ζητά το ΕΚ στο ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την ανάληψη δράσης για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων και τη θέσπιση ελάχιστων κοινών προδιαγραφών σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για τα δικαιώματα των ατόμων που έχουν στερηθεί τις ελευθερίες τους και να εφαρμόσει ελάχιστες προδιαγραφές για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές όπως επίσης και ενιαίες προδιαγραφές για την αποζημίωση των αδίκως κρατηθέντων ή καταδικασθέντων ατόμων.
   Παράλληλα έγινε γνωστό, πως σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο, η συμφόρηση των φυλακών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε 13 κράτη μέλη, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά συνωστισμού αναφέρθηκαν στη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ελλάδα. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ξένων κρατουμένων είναι το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ελλάδα και το Βέλγιο. Τα υψηλότερα ποσοστά προφυλακισμένων καταγράφονται στο Λουξεμβούργο, την Ιταλία και την Κύπρο. Ο συνολικός πληθυσμός των φυλακών στην ΕΕ κατά την περίοδο 2009-2010 υπολογίζεται σε 633.909.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News