Εκλογική διαδικασία με λίστα

12 Μαΐ 2012

   Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, η χώρα οδηγείται σε νέο γύρο εκλογών, μέσω μίας προσωρινής κυβέρνησης, ή μέσω κυβέρνησης από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

   Οι νέες εκλογές διενεργούνται με λίστα. Με τη λίστα, οι υποψήφιοι βουλευτές δε χρειάζεται να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους και να ζητήσουν ψήφο, αφού η σειρά που θα τοποθετηθούν στο ψηφοδέλτιο καθορίζεται από το κόμμα (και δεν αναγράφονται κατά σειρά αλφαβητικά, όπως ισχύει με το σταυρό) και όσες έδρες βγάλει το κόμμα σε κάθε Νομό, τόσοι βγαίνουν. Κάτι αντίστοιχο με τα ψηφοδέλτια επικρατείας. Στην πρόσφατη ιστορία, εκλογές με λίστα είχαν γίνει το 1985.
   Αυτό σημαίνει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα συμπληρώσουν τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών όπως αυτοί θέλουν και ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβει το κάθε κόμμα θα εκλεγούν και οι αντίστοιχοι υποψήφιοι. Επομένως, πολλοί εκλεγμένοι βουλευτές δεν επιθυμούν να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, ενώ κάποιοι που δε βγήκαν θέλουν.
   Με το σύστημα της λίστας, διεξάγονται εκλογές μέχρι και 18 μήνες μετά τις πιο πρόσφατες. Σκοπός όταν μπήκε αυτή η διάταξη πριν μερικά χρόνια, που είχε πλέον φανεί σε κάθε φορά ότι δεν εξαντλείται πλέον η τετραετία, ήταν να ελαφρύνονται οικονομικά οι υποψήφιοι από το βάρος μιας νέας προεκλογικής προσωπικής εκστρατείας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα).
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News