Προστασία στην πρώτη κατοικία για υπερχρεωμένους δανειολήπτες

6 Ιουλ 2012

   Σύμφωνα με δικηγόρους και δηλώσεις τους προς διαδικτυακά portals, ο νέος νόμος μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και καταβολή μικρού μέρους οφειλών, ακόμα και σε οριστική απαλλαγή των υπολοίπων χρεών.

   Σύμφωνα με το site moneyonline.gr οι πλέον ευνοημένοι είναι οι οφειλέτες εκείνοι, που δεν διαθέτουν στο όνομα τους ακίνητη περιουσία, πλην της πρώτης κατοικίας, και που έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
   Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος ορίζει την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησής της προσαυξημένη κατά 50%.
   Με δεδομένο ότι το αφορολόγητο όριο για έναν άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
   Επιπλέον, με άλλη διάταξη νόμου έχουν απαγορευτεί έως το τέλος του 2011 οι πλειστηριασμοί για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση. Δε συμφέρει πάντα η προσφυγή στο δικαστήριο.
   Σημειώνεται πάντως ότι η προσφυγή στο δικαστήριο δε συμφέρει σε όλες τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, εάν ο δανειολήπτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, το δικαστήριο θα διατάξει τη χρησιμοποίησή της για την αποπληρωμή των οφειλών.
   Ιδιαίτερη είναι η αντιμετώπιση εφόσον υπάρχει ρευστοποιήσιμη περιουσία, η εκποίηση της οποίας κρίνεται απαραίτητη για την ικανοποίηση των πιστωτών. Σε αυτή τη περίπτωση ορίζεται εκκαθαριστής, έργο του οποίου θα είναι η εκποίηση της περιουσίας και η σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτών.

   Ειδική μεταχείριση για ευπαθείς ομάδες
   Ειδική πρόνοια υπάρχει και μεγαλύτερη προστασία για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή τελούν σε χρόνια ανεργία ή έχουν ανεπαρκές εισόδημα για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών ή άλλους λόγους ίδιας βαρύτητας.
   Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και να αποφασιστεί από το Ειρηνοδικείο ακόμη και η μηδενική καταβολή και η πλήρης απαλλαγή από τα χρέη.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News