Αύγουστος, γνωστός στην Οικονομία ως «μήνας νεκρικής ησυχίας»

1 Σεπ 2012

   Ο Αύγουστος είναι γνωστός ως ο μήνας με ελάχιστο ενδιαφέρον στο χώρο της Οικονομίας. Μάλιστα από τους Αμερικάνους χαρακτηρίζεται ως «dead quiet month» («μήνας νεκρικής ησυχίας»), ιδιαίτερα στους χώρους της Wall Street.

   Οι ήχοι του εμπορίου εξατμίζονται, καθώς στην Αμερική οι επιχειρηματίες προτιμούν τις παραλίες, στην Ευρώπη για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων πηγαίνουν διακοπές (είναι πολλοί αυτοί που πηγαίνουν διακοπές παρά τα χρέη), ενώ και οι ίδιες οι επιχειρήσεις προτιμούν μία πιο φιλήσυχη στάση.
   Οι επενδυτές ωστόσο, παρατηρώντας ιστορικά δεδομένα, βλέπουν τον Αύγουστο τόσο αρνητικά όσο και θετικά. Σύμφωνα με το S&P Capital IQ, ο Αύγουστος βαθμολογείται ως ο τρίτος πιο κακός μήνας στο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 από το 1945 μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία δείχνουν πως η μεταβολή των δεικτών δε ξεπερνούν το 0.07%, ως προς τις τιμές κλεισίματος του μήνα σε σχέση με τις αντίστοιχες εισόδου.
   Η μοναδική αλλαγή έγινε το 1998, ένα χρόνο πριν το χρηματιστηριακό κραχ στην Ελλάδα αλλά και τη χρονιά της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία στα μέσα του Αυγούστου του 1998, όταν ο δείκτης S&P 500 στην Αμερική σημείωσε πτώση κατά 14.6%. Φέτος, το 2012, ως μία χρονιά οικονομικής ύφεσης αλλά και κρίσης σε ορισμένες χώρες, αναμένεται πως ο Αύγουστος κρύβει πολλές εκπλήξεις, όχι όμως και τόσο θετικές.
   Οι αγορές παγκοσμίως δε μπορούν να περιμένουν μέχρι το Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Ελλάδα οδεύει βάσει κυβερνητικών επιλογών σε μία άνευ προηγουμένου χρεοκοπία. Ο Αύγουστος είναι θετικός μονάχα στις χρονιές όπου διεξάγονται εκλογές, και αυτό ισχύει σε κάθε χώρα. Τα τελευταία 100 χρόνια ο δείκτης S&P 500 παρουσιάζει σε έτος εκλογών τη μεγαλύτερη άνοδο με 2.7%, επικρατώντας όλων των άλλων μηνών.
   Ολοκληρώνοντας, πρέπει να επισημανθεί πως ο Αύγουστος και γενικότερα το καλοκαίρι, αποτελεί περίοδος μεγάλης ευκαιρίας, ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Η συμφωνία Αγροτικής και Πειραιώς δεν έγινε τυχαία τώρα, ενώ αντίστοιχα η συμφωνία Alpha και Eurobank ναυάγησε πριν το καλοκαίρι.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News