Τελευταία κίνηση Draghi πριν τη Drachma. Το σχέδιο της ΕΚΤ.

15 Σεπ 2012

   Πρόκειται και επίσημα για το Outright Monetary Transactions (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές). Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το πολυαναμενόμενο σχέδιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων προκαλώντας ευρεία γκάμα αντιδράσεων.

   Η ΕΚΤ προχωρά σε βοήθεια κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας. Παράλληλα θα μπορούσε να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα εάν η ελληνική οικονομία έχει μπει στον δρόμο της εξυγίανσης, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

   Το σχέδιο της ΕΚΤ
   Απεριόριστη αγορά ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν πίεση στο κόστος δανεισμού τους, υπό τον όρο ωστόσο να ενταχθούν σε ένα είδος Μνημονίου, με πιθανή συμμετοχή και του ΔΝΤ στον καθορισμό αυτών των υποχρεώσεων, περιλαμβάνει το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την εκτόνωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το πρόγραμμα θα διακόπτεται εφόσον η χώρα δεν συμμορφώνεται με τους όρους που το συνοδεύουν.

   Τριετή ομόλογα
   Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί κυρίως σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, έως τριετούς ωρίμασης. Αυτό σημαίνει αγορές τόσο τίτλων έως τριετούς διάρκειας όσο και δεκαετών ομολόγων που έχουν τρία ακόμη χρόνια ως τη λήξη τους.

   Ρήτρα αναστολής
   Σε περίπτωση που η χώρα, τους τίτλους της οποίας αγοράζει η ΕΚΤ, δεν συμμορφώνεται με τους όρους που συνοδεύουν το πρόγραμμα διάσωσης (είτε αυτό είναι πλήρους μακροοικονομικής προσαρμογής είτε προληπτικό), τότε η αγορά θα διακόπτεται. Το ίδιο φυσικά θα συμβαίνει εφόσον ο στόχος του προγράμματος θα έχει επιτευχθεί.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News