Το Γερμανικό και Αμερικανικό στρατιωτικό σύστημα

30 Νοε 2012

   Η Γερμανία είχε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 υποχρεωτική στρατιωτική ή κοινωνική θητεία για τους άνδρες. Πριν την κατάργησή της, η θητεία είχε διάρκεια έξι μηνών. Οι γυναίκες μπορούσαν να καταταγούν εθελοντικά και τους επιτρέπεται να αναλαμβάνουν παρόμοια καθήκοντα με τους άνδρες.

   Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούσαν να ζητήσουν άδεια για κοινωνική θητεία η οποία, σχεδόν πάντα, τους δινόταν. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων προτιμούσε την κοινωνική θητεία, κυρίως λόγω των καλύτερων οικονομικών αποδοχών και την αναγνώριση της ως επαγγελματική εμπειρία. Επίσης, στην περίπτωση της κοινωνικής θητείας, οι κληθέντες είχαν την δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε ιδιωτικούς τομείς.

   Η θητεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
   Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν περιοδικά εφαρμόσει την υποχρεωτική στρατολόγηση. Το 1863 η επιβολή θητείας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου οδήγησε σε ταραχές στη Νέα Υόρκη. Η θητεία επιβλήθηκε ξανά το 1917 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη επιβολή θητείας σε καιρό ειρήνης έγινε με το νόμο περί Επιλεκτικής Εκπαίδευσης και Υπηρεσίας του 1940 και καταργήθηκε το 1973. Σήμερα, οι άρρενες αμερικανοί πολίτες ηλικίας από 18 έως 25 οφείλουν να εγγραφούν στο Σύστημα Επιλεκτικής Υπηρεσίας, με αποστολή "να παρέχουν υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση ανάγκης". Οι γυναίκες δεν εγγράφονται στο σύστημα αυτό αλλά μπορούν να καταταγούν ως εθελόντριες.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News