Πώς δομείται ο προϋπολογισμός της ΕΕ και γιατί καλύπτει ένα διάστημα επτά ετών»;

4 Φεβ 2013

   Ερώτηση από τη Φάνι, κάτοικο Στρασβούργου: «Πώς δομείται ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και γιατί καλύπτει ένα διάστημα επτά ετών»; Απάντηση από τον Πατρίτσιο Φιορίλι, εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα προϋπολογισμού:

   «Πώς δομείται ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.;
   Ουσιαστικά χωρίζεται σε πέντε τομείς. Υπάρχουν νομικοί και τεχνικοί όροι που δεν θα αναλύσω σε αυτό το σημείο. Οι τομείς είναι: οικονομία, γεωργία, δικαιοσύνη-μετανάστευση, διεθνείς σχέσεις και διοίκηση. Αυτός είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός.
   Μετά υπάρχει ο οικονομικός προγραμματισμός που αφορά διάστημα επτά ετών. Γιατί οικονομικός προγραμματισμός; Λοιπόν, είναι πολύ απλό. Μοιάζει λιγάκι με το μηνιαίο όριο στην πιστωτική σας κάρτα.
   Απλώς φανταστείτε ότι έχετε μια πιστωτική κάρτα δίχως όριο. Μπορείτε να κάνετε αγορές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Μετά, μια μέρα, αντιμετωπίζετε πρόβλημα, γιατί πρέπει να πληρώσετε το λογαριασμό. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού αφορά projects που διαρκούν πολλά χρόνια, ο οικονομικός προγραμματισμός βάζει όρια στον ετήσιο προϋπολογισμό σε κάθε τομέα. Γιατί επτά χρόνια; Γιατί είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε έναν αριθμό ετών.
   Σκεφτείτε για παράδειγμα μια πόλη ή μια περιοχή που θέλει να φτιάξει μια γέφυρα ή μια σιδηροδρομική γραμμή με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το project στα 2 με 3 χρόνια, καθώς υπάρχουν έργα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν. Κανένα δεν μπορεί να έχει ορίζοντα 10 ετών. Γιατί πώς θα μπορούσες να προβλέψεις ποιες θα είναι οι πολιτικές συνθήκες και ποιες οι προτεραιότητες σε δέκα χρόνια; Τελικά τα επτά χρόνια, φαίνονται ένας καλός συμβιβασμός, και προσφέρει σταθερότητα στο σχεδιασμό ενός έργου σε μακροχρόνια βάση, το οποίο δεν μπορεί να συνεχίζεται αενάως».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News