Η άνοδος του φασισμού [βίντεο]

26 Ιαν 2014

Η Γερμανία της περιόδου 1933-1945, κατά την οποία το Ναζιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ ήταν στην εξουσία, σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, προηγήθηκε η εντυπωσιακή άνοδος του φασισμού, η οποία εκφραζόταν από εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες και ηγέτη τον Χίτλερ.
   Ο Χίτλερ έγινε αρχηγός του Κόμματος των εργατών που δημιουργήθηκε το 1919, στις 29 Ιουλίου 1921. Ως αρχηγός πλέον, ο Χίτλερ μετονομάζει το Κόμμα σε Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter Partei (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, NSDAP) ή, συντομογραφικά, Ναζί. Μετά το πραξικόπημα στο Μόναχο στις 9 Νοεμβρίου 1923, ο Χίτλερ φυλακίζεται για 9 μήνες, γράφοντας το περίφημο βιβλίο του με τίτλο "Ο Αγών μου". Εννιά μήνες ύστερα, από την 5ετή συνολικά καταδίκη του, ο Χίτλερ αποφυλακίζεται και αναλαμβάνει πάλι την αρχηγία του Κόμματος. Το ναζιστικό καθεστώς είναι πλέον μια στυγνή αντισημιτική, αντιφιλελεύθερη, αντικομμουνιστική δικτατορία. Προπαγάνδα, ναζιστική εκπαίδευση και καθεστώς τρόμου αποτελούν τα εργαλεία για το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ.
   Το ναζιστικό καθεστώς άλλαξε ολοσχερώς τις πολιτικές και κοινωνικές δομές στη χώρα, καθιερώνοντας τον "υπέρτατο Ηγέτη" (Φύρερ) και υιοθετώντας φυλετική πολιτική, η οποία οδήγησε στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ένοπλη σύρραξη που προκλήθηκε από την πολιτική του καθεστώτος είχε ως συνέπεια τη μεταβολή του παγκόσμιου χάρτη. Η παράδοση της Γερμανίας και η παύση αυτών των ιδεών ως πολιτική, πραγματοποιήθηκε στις 7.5.1945. Νωρίτερα, στις 30 Απριλίου 1945, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε.


Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News