Παραστατίδης: Η αλλαγή στο γάλα δίνει τη χαριστική βολή

17 Απρ 2014

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ (Βουλευτής Ανεξάρτητος): [...] Θα ξεκινήσω από το γάλα. Με την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος για το γάλα είναι βέβαιο πως δίνεται η χαριστική βολή στην εγχώρια κτηνοτροφία.
   Με την κατάργηση της πενθήμερης διάρκειας ζωής του γάλακτος, ουσιαστικά αίρεται ο περιορισμός των εισαγωγών και δίνεται το περιθώριο να εισαχθεί και να διακινηθεί στα σημεία πώλησης γάλα από το εξωτερικό που θα έχει θεωρητικά επάρκεια ζωής μέχρι και έντεκα ημέρες, σύμφωνα με την πρόταση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
   Μ’ αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα -που είναι πασιφανές ποια συμφέροντα εξυπηρετεί- εκτιμούν πως θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος για τον καταναλωτή. Μάλιστα, αποδίδουν τις ευθύνες στους παραγωγούς για τη σημερινή τιμή στα ράφια. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένας μύθος και θα το αποδείξω.
   Έχουμε, λοιπόν, τον Έλληνα παραγωγό να απολαμβάνει τιμή από 0,40 ευρώ έως 0,44 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος Ευρωπαίος 0,38 ευρώ. Έχουμε, δηλαδή, μία διαφορά της τάξης των 0,2 ευρώ έως 0,6 ευρώ στο λίτρο. Στην Ελλάδα, το γάλα πωλείται στο ράφι περίπου 1,5 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη από 1,10 ευρώ έως 1,20 ευρώ. Άρα, έχουμε διαφορά 0,30 ευρώ έως 0,40 ευρώ στο ράφι.
   Στην πραγματικότητα, όμως, η διαφορά θα έπρεπε να είναι από 0,2 ευρώ έως 0,5 ευρώ. Άρα, η τιμή στο ράφι θα έπρεπε να είναι 1,12 ευρώ έως 1,22 ευρώ και όχι 1,5 ευρώ. Έτσι αποδεικνύεται πως οι τιμές διαμορφώνονται μετά τον παραγωγό. Επομένως, ένα είναι σίγουρο. Με τα μέτρα αυτά, ο Έλληνας καταναλωτής δεν πρόκειται να πιει φθηνό γάλα και, μάλιστα, στην τιμή του 1,22 ευρώ. [...] (Βουλή 30.3.2014)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News