Βαρουφάκης: Πετύχαμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων λιτότητας

27 Φεβ 2015

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στον Ρ/Σ Real, στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
   «Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε -και το πετύχαμε, ήταν μια μεγάλη επιτυχία θα έλεγα- μια τετράμηνη γέφυρα στη διάρκεια της οποίας πετυχαίνουμε τι; Την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων και την εκπόνηση ενός δικού μας μεταρρυθμιστικού προγράμματος το οποίο να μπορεί η ελληνική κοινωνία να το σηκώσει, έτσι ώστε μέσα σε αυτό το τετράμηνο να διαπραγματευτούμε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ ημών και των εταίρων μας».
   «Και τι ήταν αυτό το memorandum of understating; Να σας θυμίσω από τι αποτελείται. Αποτελείται από τη λογική της συνεχόμενης εσωτερικής υποτίμησης, από τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια οικονομία που δεν έχει ένα πραγματικό πιστωτικό σύστημα, όπου οι επενδύσεις είναι αρνητικές και ταυτόχρονα έχουμε μια σειρά από μέτρα τα οποία ενδυναμώνουν αυτή την ύφεση. Αυτό είναι το memorandum of understating».
   «Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι τέσσερις μήνες είναι τέσσερις μήνες όπου έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ».
   «Το Email Χαρδούβελη ήταν ένα ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα. Αυτά τα υφεσιακά μέτρα καταργούνται τους επόμενους τέσσερις μήνες. Αυτό που εμείς δεσμευτήκαμε απέναντι στους εταίρους μας είναι ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις οι οποίες να έχουν ως απόρροια την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, τη χρηματοπιστωτική αστάθεια, ή οποιαδήποτε αρνητικά αποτελέσματα στις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας».
   «Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει η Κομισιόν και το ΔΝΤ και σε αυτούς τους τρεις θεσμούς είμαστε μέλη. Στο ΔΝΤ μάλιστα έχουμε και την τιμή να είμαστε μέλη από το 1944. Προφανώς από τη στιγμή που χρωστάμε και στους τρεις, η σχέση μας μαζί τους θα συνεχιστεί και όχι μόνο επειδή χρωστάμε, αλλά και επειδή είμαστε μέλη αυτών των Οργανισμών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κεντρική μας τράπεζα. Η Κομισιόν είναι η «κυβέρνηση» της Ευρώπης. Προφανώς και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί τους».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News