Το Επενδυτικό Πλάνο Γιουνκέρ και την ελληνική πρόταση, και τα 315 δισ. ευρώ

1 Μαρ 2015

Στο πλαίσιο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε την ανάπτυξη ενός νέου μηχανισμού ενίσχυσης των επενδύσεων στις χώρες μέλη, ο οποίος θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα διαρθρωτικά ταμεία.
   Σύμφωνα με το πλάνο, αρχικά κεφάλαια ύψους 21 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 16 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια), θα ‘’κινητοποιήσουν’’ συνολικά κεφάλαια 315 δισ. ευρώ, για έργα που θα πραγματοποιηθούν καταρχήν την περίοδο 2015-2017.
   Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατέχει τον κεντρικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή. Το Steering Board (όπου συμμετέχουν η Ε.Ε. και η ΕΤΕπ) θα αποφασίζει για τον στρατηγικό προσανατολισμό, τη στρατηγική κατανομή και επιλογή των έργων, το επενδυτικό πλαίσιο και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
   Οι βασικές κατηγορίες /τομείς που μπορούν να τύχουν στήριξης από το πλάνο είναι: α) ανάπτυξη υποδομών στις μεταφορές, ενέργεια και ψηφιακές υποδομές, β) επενδύσεις στην εκπαίδευση, έρευνα & ανάπτυξη (R&D), τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στην καινοτομία, γ) προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, δ) έργα και υποδομές που σχετίζονται με το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την αστική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δομές, ε) χρηματοδότηση της ανάπτυξης και λειτουργίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, οι οποίες απασχολούν 250 - 3.000 εργαζόμενους.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News