Τσίπρας: Συνοπτικά η στρατηγική επιδίωξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις

10 Ιουν 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα, κλείνοντας, να συνοψίσω τη στρατηγική επιδίωξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.


   Πρώτον, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν ήδη μειώσει το κόστος -τον λογαριασμό- για τον ελληνικό λαό κατά 8 δισεκατομμύρια για τον επόμενο ενάμιση χρόνο και κατά 14 δισεκατομμύρια στην πενταετία.
   Δεύτερον, απομείωση, αναδιάρθρωση του χρέους, λύση στο ζήτημα του χρέους.
   Τρίτον, προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού.
   Τέταρτον, αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Διότι, βεβαίως, θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση των εσόδων. Το ζήτημα είναι ποιος θα συνεχίσει να πληρώνει τα βάρη, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ή αυτοί οι οποίοι έχουν υψηλά εισοδήματα, κυρίως όμως αυτοί που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έδωσαν μερτικό, δεν πλήρωσαν στο λογαριασμό της κρίσης;
   Πέμπτο, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που, κατά τη γνώμη μας, ήταν βασικό ιδεολογικό οχυρό της μνημονιακής πολιτικής. Είμαι σε θέση να σας πω ότι σε διαβούλευση με τον ILO, το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, που έχει προχωρήσει, θα μπορέσουμε τις επόμενες μέρες να παρουσιάσουμε την τελική πρόταση, η οποία θα έρθει να νομοθετηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που είναι κυρίαρχο και θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα.
   Έκτο, αυτό που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία, κινητοποιώντας και το λιμνάζον δυναμικό της.
   Αυτοί οι έξι βασικοί άξονες είναι για μας άξονες που μπορούν να διέπουν, να συνοψίζουν την προοπτική μιας συμφωνίας οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης.
   Η προσπάθειά μας, προφανώς -δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό- θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα είναι προφανώς θετικότερο όσο ισχυρότερη είναι η βούληση του ελληνικού λαού να στηριχθεί η εθνική διαπραγματευτική γραμμή. Η τιτάνια αυτή προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
(Βουλή: 5.6.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News