Με νέα πρόταση στις Βρυξέλλες

14 Ιουν 2015

Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες «για να παρουσιάσουν τις ελληνικές αντιπροτάσεις» διαμηνύει η Αθήνα.


   Μπορούν να γίνουν συζητήσεις, αλλά αποφασίζουν οι θεσμοί ξεκαθαρίζει η Κομισιόν. «Χαλαρώνει» το πακέτο της μιας ενιαίας συμφωνίας. Οι σχεδιασμοί για εργασιακό και χρέος.
   Νέα πρόταση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους εταίρους. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι το Brussels Group δεν θα έλθει απόψε στην Αθήνα (όπως μετέδωσε και στη συνέχεια διέψευσε το ΑΠΕ), το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι θα βρίσκονται αύριο στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι του πρωθυπουργού (Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος) για να παρουσιάσουν τις ελληνικές αντιπροτάσεις.
   Ωστόσο από την πλευρά της Κομισιόν διαμηνύεται ότι οι συζητήσεις είναι πάντα χρήσιμες ωστόσο τις τελικές αποφάσεις τις παίρνουν οι θεσμοί. Οι επαφές, σύμφωνα με τις Βρυξέλες θα γίνουν σε πρώτη φάση «μεταξύ εκπροσώπου του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ με τον εκπρόσωπο της Αθήνας», αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους θεσμούς.
   Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το μεσημέρι συνομίλησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
   Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται σύγκλιση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος: στο 1% που ζητούν οι «θεσμοί» έναντι του 0,75% που αντιπροτείνει η κυβέρνηση.
   Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%», και «δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά».
   Η ίδια επισήμανση-έκκληση γίνεται και «για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», γεγονός που φωτογραφίζει ένα ακόμη σημείο των διαφορών.
   Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «χαλαρώσει» το πακέτο της «μίας ενιαίας» συμφωνίας που έχει ζητήσει η κυβέρνηση και που περιλαμβάνει ως αυστηρό προαπαιτούμενο τη διευθέτηση του χρέους.
   Δηλαδή, να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την ένταξη στη συμφωνία μίας αναφοράς στην ανάγκη επίλυσης του χρέους, και, ταυτόχρονα του ασφαλιστικού στο σύνολό του, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μείζονος σημασίας ζητήματα που δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που απομένει μέχρι το τέλος του μήνα.
   Εν τω μεταξύ, κύκλοι του Μαξίμου υπογράμμισαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι τα δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters περί συζήτησης για χρεοκοπία της Ελλάδας στο EWG και Bloomberg για τα περί 24ωρου τελεσιγράφου στην ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
(Πηγή: euro2day.gr)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News