Τι ισχύει για τις υποθήκες λόγω χρεών στα Ταμεία

14 Ιουν 2015

Τα ταμεία θα μπορούν να εγγράφουν υποθήκες και να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, παρά την ένταξη του οφειλέτη σε ρύθμιση. Ποιους «φωτογραφίζει» η διάταξη.


   Το δικαίωμα να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία οφειλέτη διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση οφειλών (των 100 δόσεων ή όποια προηγούμενη είναι σε ισχύ). Αυτό προβλέπει το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση, από το υπουργείο Εργασίας και κατά κύριο λόγο αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.
   Σύμφωνα με το άρθρο, oι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
γ) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του φορέα και μέχρι του ύψους των οφειλών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του K.E.Δ.E.. Στην περίπτωση αυτή τα ποσά των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ασφαλιστικού φορέα.
   Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, πρόκειται για ένα άρθρο που έρχεται να «προστατέψει» τα ταμεία από τους οφειλέτες που έχουν αποδείξει ότι χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις που βρίσκονται κατά καιρούς σε ισχύ, για να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, πληρώνουν τις πρώτες δόσεις και στη συνέχεια διακόπτουν.
(Πηγή: euro2day.gr)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News