Βαρουφάκης: Τι θα είχε συμβεί αν αυτά τα ομόλογα δεν τα είχε αγοράσει ο κ. Τρισέ με το πρόγραμμα SNP;

7 Ιουν 2015

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Αυτή η φωτογραφική διάταξη, λοιπόν, τι λέει; Λέει ότι όποιας χώρας τα ομόλογα σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν συμμετέχει.


   Και λέω ότι είναι φωτογραφική διάταξη, γιατί αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά το πρόγραμμα SNP που ο κ. Τρισέ, όταν ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκπόνησε, το οποίο ήταν ένα πρόγραμμα που προσπάθησε ουσιαστικά να σταματήσει, αν θέλετε, την πτώση της Ελλάδας εκτός των αγορών. Ήταν ένα πρόγραμμα ενταγμένο στην νομισματική πολιτική του κ. Τρισέ που απέτυχε, διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν κατάφερε να μας κρατήσει εντός των αγορών.
   Ερώτημα: Τι θα είχε συμβεί αν αυτά τα ομόλογα δεν τα είχε αγοράσει ο κ. Τρισέ με το πρόγραμμα SNP; Η απάντηση σήμερα είναι ότι θα είχαν κουρευτεί περίπου στο 90% σε net present value, σε διαχρονικές αξίες.
   Οπότε, έχουμε μία αποτυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί Προεδρίας του κ. Τρισέ, του προκατόχου του κ. Ντράγκι, από την οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε κανένα όφελος.
   Αυτό το κομμάτι του χρέους μας, κύριε Πρόεδρε και κυρία Ασημακοπούλου  -το ξέρετε αυτό- δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε χρήματα από τους εταίρους ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά αγόρασε σε υψηλότατες τιμές από την BNP, από τη Deutsche Bank, από διάφορες ευρωπαϊκές κυρίως τράπεζες, ομόλογα των οποίων τότε η τιμή τους ήταν 18%, 19% της ονομαστικής τους αξίας. Τα αγόρασε προς 70%. Ουσιαστικά ενίσχυσε αυτές τις τράπεζες. Και τώρα καλούμαστε εμείς να τα αποπληρώσουμε στο 100% της αξίας τους, με την υπόσχεση της επιστροφής του 30% περίπου στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο, όμως, έγκειται στη μνημονιακή διαδικασία έγκρισης.
   Θα ήθελα να σας πληροφορήσω και γι’ αυτό το 1,9 που είχαμε λαμβάνειν για το 2014, το οποίο εγώ το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να το καταγράψετε, γιατί μπορεί να μην το ξέρετε. Αυτό το 1,9 δις αυτή τη στιγμή εμείς νομίζαμε ότι θα ήταν το πιο εύκολο μέρος της δόσης για να το πάρουμε. Νομίζω ότι το ίδιο πιστεύατε κι εσείς. Δικά μας χρήματα ήταν. Έχει συμφωνήσει η Ευρώπη ότι πρέπει να μας αποδοθούν. Σωστό; Θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν το πιο εύκολο. Δεν είναι. Είναι το πιο δύσκολο, γιατί αυτά ήδη έχουν αποδοθεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, των εταίρων μας. Κάποια από αυτές -δεν θα πω ποια συγκεκριμένα, καταλαβαίνετε- τα έχει ήδη εντάξει στον Προϋπολογισμό του 2014. Θεωρούν, λοιπόν, ότι όταν θα μας τα δώσουν, θα είναι δάνειο.
(Βουλή: 14.5.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News