Τι θέλουν οι ΗΠΑ από τον Πούτιν και τι προσφέρει ο Κάμερον

18 Νοε 2015

Το γιγάντιο αυτό βήμα εντάσσεται στον επιθυμητό πλέον για τον Λευκό Οίκο κοινό βηματισμό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο η Ουάσιγκτον ζητά -χωρίς να κάνει εκπτώσεις στους στρατηγικούς της στόχους- να αξιοποιήσει την επιρροή του στη Δαμασκό, ώστε η πολιτική μετάβαση στη Συρία να είναι ομαλή, με ανοιχτή τη θεμελιώδη διαφορά των δύο πλευρών για το ρόλο του Άσαντ.


   Έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία της Μόσχας, η οποία βγαίνει από την απομόνωση και εξελίσσεται σε ρυθμιστή της Μέσης Ανατολής, η Ουάσιγκτον επείγεται να βρει τα πατήματά της στη Συρία.
   Έχοντας διαπιστώσει ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν υπήρξε αξιόπιστη στρατιωτικά, οι ΗΠΑ ελπίζουν να αποδειχτεί αξιόπιστη πολιτικά, αλλιώς κινδυνεύουν το τετραετές πείραμά τους στη Συριά να έχει χειρότερη κατάληξη από ότι οι ανάλογες εκστρατείες σε Ιράν και Αφγανιστάν.
   Όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αττάλεια και έχει πει πολλές φορές ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ (Ashton Carter) σε δημόσιες ομιλίες του, το δύσκολο δεν είναι να προελάσει ο αμερικανικός στρατός στη Ράκα και να νικήσει τους τζιχαντιστές, αλλά να τους καθυποτάξει σε βάθος χρόνου, ότι δηλαδή δεν συνέβη σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ έχουν εγκλωβιστεί πολιτικά.
   Βλέποντας ότι το σενάριο Καντάφι-Λιβύης δεν βγαίνει με τον Άσαντ στη Συρία και με δεδομένο ότι ο Ομπάμα δεν επιθυμεί παρουσία χερσαίων δυνάμεων στη χώρα, οι ΗΠΑ αναζητούν εκείνον τον πρόθυμο σύμμαχο που θα αναλάβει το βάρος της κατάληψης της Ράκα.
   Όπως το έθεσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron), παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των G20 στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Ράκα είναι «το κεφάλι του φιδιού» που δηλητηριάζει την ευρύτερη περιοχή. Ειρήσθω εν παρωδώ ο Κάμερον ζήτησε από τους Βρετανούς βουλευτές την επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία, κάνοντας λόγο για «επιτακτική ανάγκη». «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να σηκώσουν το βάρος της υπεράσπισης της Βρετανίας», είπε.
   Προσπέρασε δε τις αντιρρήσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν (Jeremy Corbyn), που υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επέκταση των βομβαρδισμών θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πηγές της Downing Street ανέφεραν στον βρετανικό Guardian ότι «ο πρωθυπουργός δεν θα σπαταλήσει χρόνο για να προσπαθήσει να πείσει τον Κόρμπιν, γιατί δεν πιστεύει ότι απαιτείται ψήφισμα του ΟΗΕ για να προχωρήσει.
   Βέβαια, στο κοινό ανακοινωθέν που ο Κάμερον συνυπέγραψε τη Δευτέρα στη σύνοδο των G20 στην Αττάλεια γίνεται ρητή αναφορά στην πλήρη αναγνώριση του ρόλου του ΟΗΕ, του καταστατικού και των ψηφισμάτων του στην πορεία για την επίλυση του συριακού.
Πηγή: cnn.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News