Ποιος χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος και τους τζιχαντιστές;

24 Νοε 2015

Οι μαχητές του ISIS δουλεύουν συστηματικά για την ανάκτηση όλο και περισσότερων βαρελιών πετρελαίου, το οποίο και διοχετεύουν στη γύρω αγορά, αλλά και για τις ανάγκες του ίδιου του Κράτους. Πρόκειται για πετρελαιοπηγές που κατέλαβαν στο βόρειο Ιράκ και το βόρειο τμήμα της Συρίας.


   Όπως αναφέρει το CNN, μέχρι πρόσφατα το πετρέλαιο διοχετευόταν σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Τουρκίας, όπου το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι μια συνήθης πρακτική. Πηγές μάλιστα αναφέρουν πως το πετρέλαιο αυτό έφτανε ακόμη και στα χέρια Κούρδων ανταρτών, οι οποίοι έχουν βρεθεί απέναντι στους Τζιχαντιστές το τελευταίο διάστημα.
   Το ISIS εξάγει αυτή τη στιγμή 9000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τα οποία διαθέτει προς 25 με 45 δολάρια. Μέρος από αυτό φτάνει σε Κούρδους της μεσαίας τάξης στην Τουρκία, ενώ άλλο αξιοποιείται εντός Συρίας από τους υποστηρικτές του Άσαντ με αντάλλαγμα βαρύ οπλισμό. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, τα παραδείγματα από πολεμικές συρράξεις έχουν αποδείξει πως οι οικονομικές συναλλαγές ακόμη και μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πλευρών.
   Φυσικά, η κυβέρνηση Ερντογάν δηλώνει πως έχει κατορθώσει να αναχαιτίσει αυτές τις συναλλαγές στην επικράτειά της, ενώ και οι δυνάμεις των Αμερικανών που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία έχουν κατορθώσει όπως ισχυρίζονται να καταστρέψουν βάσεις αποθήκευσης πετρελαίου της οργάνωσης προκειμένου να ανακόψουν τη χρηματοδότησή της.
   Είναι αλήθεια πως ως μονάδες, επιφανείς Μοσυουλμάνοι από τις βυθισμένες στα πετροδόλαρα χώρες του κόλπου έχουν στηρίξει την προσπάθεια δημιουργίας ενός χαλιφάτου στην περιοχή. Πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με πηγές του BBC, έφτασαν ακόμη και μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία κουβαλώντας τσάντες γεμάτες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έμελλε να δωρίσουν στους μαχητές του ISIS.
   Πρόκειται για μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη το 2012 και το 2013, το οποίο όμως μοιάζει να έχει "ξεφουσκώσει" καθώς περνά ο χρόνος και περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων κερδίζει το ισλαμικό κράτος από διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Πηγή: news247.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News