Ρωσία: Σημείο - κλειδί η προσάρτηση της Κριμαίας

11 Δεκ 2015

Η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 που κατακρίθηκε από τη Δύση φαίνεται πως απήλαυσε έκρηξη δημοφιλίας στη Ρωσία, αναφέρει ο Ντένις Βολκόφ του Levada Center.


   Γράφοντας στην εφημερίδα Vedomosti υπογραμμίζει ότι η Κριμαία ήταν το σημείο καμπής: «Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι αισθάνθηκαν ξανά το μεγαλείο της Ρωσίας που είχε χαθεί μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
   Σε ομάδες ερευνών που συγκροτήθηκαν από το Levada Center, η στάση των Ρώσων συνοψίζεται στις φράσεις: «Δείξαμε τα δόντια μας», «Τους αναγκάσαμε να μας σεβαστούν» και «εάν δεν μας αγαπούν τότε τουλάχιστον μας φοβούνται».
   Όπως τονίζει ο Βολκόφ, η κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν «σκόπιμα εκμεταλλεύτηκε τα μετά ιμπεριαλιστικά σύνδρομα» που ακόμα ένιωθαν οι Ρώσοι "προφανώς εκτιμώντας ότι η επανασύνδεση της Κριμαίας στη Ρωσία θα ενδυνάμωνε τη στήριξη για το καθεστώς». Αλλά η δύναμη αυτού του αντίκτυπου και ο χρόνος διάρκειάς της εξέπληξαν ακόμα και το ίδιο το Κρεμλίνο.
   Η ρωσική στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία μάλιστα λειτούργησε ενισχυτικά ως προς αυτά τα αισθήματα. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν βίντεο με τα όπλα τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία και από άντρα τρομοκρατών που συντρίβονται από μαζικές βομβιστικές επιδρομές. Και έχει -το δίχως άλλο- αποτέλεσμα.
   Η έρευνα του Levada Center δείχνει ότι το 85% των Ρώσων είναι περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, ενώ το 68% νιώθουν αντίστοιχα συναισθήματα για την πολιτική επιρροή της χώρας τους στον κόσμο. Ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει όταν οι ερωτηθέντες καλούνται να απαντήσουν για τα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας τους: Μόνο το 27% απάντησε ότι είναι «πολύ περήφανος» ή «κάπως περήφανος».
   Όπως αναφέρει η Μαρία Λίπμαν, πολιτική αναλύτρια με βάση της τη Μόσχα και συνεργάτιδας με το Πανεπιστήμιο George Washington, ο αυξανόμενος πατριωτισμός και η υποστήριξη για τον πρόεδρο σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η οικονομική κρίση είναι «περίπλοκη αλλά όχι κρίσιμη», καθιστά ευκολότερο για τους πολίτες «να ανεχθούν την οικονομική ανέχεια και για τον Πούτιν να διατηρήσει την υψηλή του νομιμοποίηση και δημοφιλία».
   Από την άλλη, μάλιστα, ο κ. Λουκιανόφ εκτιμάει ότι ακόμα και η μεσαία τάξη μετριάσει τα αισθήματα συμπάθειάς της προς το πρόσωπο του προέδρου της αυτό δεν θα σημάνει αυτόματα μια καθοριστική αλλαγή στα ποσοστά αποδοχής του.
   Η οικονομική εφημερίδα Kommersant γράφει ως προς αυτό ότι η μεσαία τάξη της Ρωσίας έχει μείνει σταθερή στο 20% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, οι προβλέψεις της εφημερίδας συγκλίνουν στο ότι η τωρινή οικονομική κρίση θα περιορίσει το ποσοστό της τάξης αυτής επί του γενικού πληθυσμού στο 15%.
   «Η επιρροή της μεσαίας τάξης στη ρωσική κοινή γνώμη», λέει ο Λουκιανόφ, «είναι ορατή και αρκετά σημαντικά, αλλά περιορισμένη».
Πηγή: cnn.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News