Έως και 18% αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές σε βασικά
τρόφιμα, παρά την πολυετή ύφεση της οικονομίας, τον υψηλό αριθμό ανέργων άνω
του 1,1 εκατ. ατόμων αλλά και την τεράστια μείωση πάνω από 23% των μισθών των
εργαζομένων.
Όπως προκύπτει και
από τα στοιχεία του πληθωρισμού για την περίοδο Δεκέμβριος 2014-Δεκέμβριος
2015, καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις όπως στις πατάτες (18,6%), στο
ελαιόλαδο (14,1%), στα νωπά λαχανικά (5,5%), στα αβγά (3,7%), στον καφέ (9%),
στο ψωμί και στα δημητριακά (2,9%), στα ζαχαρώδη (5,4%), στα αποξηραμένα
φρούτα, τους ξηρούς καρπούς (10,5%), στα λοιπά τρόφιμα (6,9%) και στο γάλα
(1.8%).
Ακόμη και στο λάδι,
όπου η φετινή παραγωγή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία οι τιμές αυξήθηκαν ως και
16%. Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως του καφέ, που αυξήθηκε 16,44%, αλλά
και νωπών προϊόντων όπως οι πατάτες και τα λαχανικά που αυξήθηκαν ως και 13%,
ενώ και προϊόντα όπως τα αυγά που πήραν αύξηση ως και 14,19%.
Παράγοντες της
αγοράς αλλά και πάγιες διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναδεικνύουν
ορισμένους από τους σημαντικότερους λόγους των αυξήσεων. Στα νωπά προϊόντα οι
ανατιμήσεις οφείλονται αφενός στη διαρκώς συρρικνούμενη εγχώρια αγροτική
παραγωγή αλλά και στους ελλιπείς ελέγχους κατά τη διακίνηση των προϊόντων.
Η έλλειψη
ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Η δυσκολία πρόσβασης των
επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικές πηγές, και που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls και τη φυγή
καταθέσεων στο εξωτερικό. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των
επιχειρήσεων. Η δράση καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να
καθορίζουν τις τιμές, να περιορίζουν την παραγωγή και να μοιράζουν την αγορά.
Πηγή:
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου