Σόιμπλε προς Τσίπρα: "Είναι η εφαρμογή ηλίθιε"

22 Ιαν 2016

Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε πάνελ συζήτησης για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, παρουσία Σόιμπλε.


   "Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
   "Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
   Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.
   Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα" και πρόσθεσε ότι "οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση".
   Ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά του τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών είναι απαραίτητη, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παραδέχθηκε πάντως ότι στην αρχή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, όμως πείστηκε από την καγκελαρία.
   "Σε αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό: "Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως".
   Παράγοντες που παρακολούθησαν τη συζήτηση εκτίμησαν ότι ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε αμυνόμενος για την παρουσία του ΔΝΤ, χωρίς να αιτιολογεί το γιατί αυτή είναι απαραίτητη.
   Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες" και τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και άμεση δράση σε ορισμένα ζητήματα, χωρίς να περιμένουμε αλλαγή συνθηκών.
   Μάλιστα, παραφράζοντας τη διάσημη ρήση του Μπιλ Κλίντον (είναι η οικονομία ηλίθιε), ο κ. Σόιμπλε χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα είπε αναφερόμενος στα προβλήματα της ΕΕ και τις συνθήκες: "Είναι η εφαρμογή ηλίθιε".
Πληροφορίες: news247.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News