Νέο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα - Τι σημαίνει η νίκη Μητσοτάκη, ποιες ανατροπές φέρνει

11 Ιαν 2016

Ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό βρίσκει την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για όλο το πολιτικό φάσμα και δεν είναι υπερβολικό να ειπωθεί ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει χαρακτηριστικά μιας μεγάλης ανατροπής στη Μεταπολίτευση.


   Ο βασικός λόγος είναι ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και να αντιπαρατεθεί ως ίσος προς ίσον σε πολλά από τα χαρακτηριστικά που έκαναν κυρίαρχο τον νυν πρωθυπουργό.
   Κατ’ αρχάς στο νεαρό της ηλικίας και στην τάση που επικρατεί παντού για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Ο κ. Μητσοτάκης είναι νέος, άνθρωπος της εποχής του, με υψηλή μόρφωση και ταυτόχρονα με εμπειρία και κυβερνητική αφού θήτευσε σε υπουργείο «φωτιά» σε μια κρίσιμη πολιτικά και οικονομικά περίοδο.
   Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι με τη νίκη Μητσοτάκη το λεγόμενο «σύστημα Μαξίμου» δεν αισθάνθηκε και τόσο ευχάριστα. Το επιτελείο του κ. Τσίπρα ανέμενε να νικήσει ο Ευ. Μεϊμαράκης και το λεγόμενο «σύστημα Καραμανλή» με το οποίο είχε βρει κώδικες επικοινωνίας και ανθρώπους που μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του γεφυροποιού. Όπως π.χ. τον Προκόπη Παυλόπουλο, ακραιφνή Καραμανλικό ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο Μαξίμου περίμεναν μια πιο «χαλαρή» αντιπολίτευση, με συνεννοήσεις σε κρίσιμα ζητήματα και χωρίς πολλές σκληρές αντιπαραθέσεις.
   Ο Κ. Μητσοτάκης είναι μεν μετριοπαθής πολιτικός, ωστόσο, θα θελήσει να δώσει το δικό του ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και να διαφοροποιηθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν πολλές κοινοβουλευτικές μάχες, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό.
   Η επόμενη ημέρα σίγουρα δεν βρίσκει ευχαριστημένα κι άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν κινούνται μεν στον δεξιό χώρο, ωστόσο, είναι κεντρώα κόμματα τα οποία θα πιεστούν έτι περαιτέρω από την πολιτική που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη πιο δυσαρεστημένοι είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που ήθελαν μια αποδυναμωμένη δεξιά παράταξη ώστε να παίζουν αυτοί το ρόλο της «φωνής της Δεξιάς». Η ανακοίνωσή τους, στην οποία δεν έδωσαν ούτε συγχαρητήρια στο νέο αρχηγό της ΝΔ, δείχνει ότι φοβούνται τάσεις αποσυσπείρωσης του κόμματός τους και επιστροφής στο παραδοσιακό κόμμα της Δεξιάς το οποίο εμφανίζεται να έχει περισσότερες πλέον πιθανότητες να κυβερνήσει.
   Η νίκη του επίσης λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις διότι κατάφερε να πάει κόντρα στο ρεύμα που επικρατούσε, να σαρώσει πολιτικά συστήματα που προωθούσαν συγκεκριμένες λύσεις και να νικήσει παρά το γεγονός ότι ήταν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ολοι θεωρούσαν σίγουρο ότι το δίδυμο θα ήταν Μεϊμαράκης -Τζιτζικώστας. Ο δεύτερος δε εμφανιζόταν ως ανανεωτής της παράταξης και αρχικά είχε κλέψει τις εντυπώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε κόντρα στο ρεύμα, πολιτεύτηκε με εξαιρετική μετριοπάθεια, αντιμετώπισε με ψυχραιμία τις επιθέσεις εναντίον του, έδωσε το προσωπικό του στίγμα θέλοντας να απογαλακτιστεί από την οικογένεια Μητσοτάκη, εκμεταλλεύτηκε την μακρά προεκλογική περίοδο και έφτασε μέχρι το δεύτερο γύρο.
   Έκανε την μεγάλη ανατροπή καθώς στον πρώτο γύρο ήταν 11 μονάδες πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη, κατάφερε να πάρει μαζί του όλα τα στελέχη που ήθελαν ανανέωση, συσπείρωσε διαφορετικές τάσεις και κέρδισε ένα πολύ ισχυρό πολιτικό «κατεστημένο» εντός της ΝΔ.
   Κυρίως έπεισε τον κόσμο ότι μπορεί να ενώσει όλες τις «συνιστώσες» του κόμματος και να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο διάσπασης. Και βεβαίως να δώσει στους ψηφοφόρους της ΝΔ την ελπίδα ότι μπορεί να ξαναγίνει σύντομα πρωθυπουργός ένας Νεοδημοκράτης.
Πηγή: Ημερησία
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News