Τα αεροπλάνα ψεκάζουν τη στρατόσφαιρα με σκοπό την επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος

8 Ιαν 2016

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης

Είναι άραγε δυνατή η επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος; Τελικά η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι δίχως επιστροφή; Κι όμως, υπάρχει ένας φθηνός, γρήγορος, αλλά και αμφιλεγόμενος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι ψεκασμοί με τη βοήθεια των αεροπλάνων ίσως είναι τελικά για το καλό μας. Ή μήπως όχι.


   Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για τις κλιματικές αλλαγές, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου του 2015, δε συζητήθηκαν θέματα όπως οι ψεκασμοί με τα αεροπλάνα, αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του το Bloomberg. Ωστόσο, όταν έγινε έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες το 1991, παρατηρήθηκε η θετική επίδραση που είχε στο κλίμα στη γύρω περιοχή, επιβραδύνοντας σημαντικά την υπερθέρμανση που είχαν προκαλέσει οι αλλαγές που επέφερε η βιομηχανία της τοπικής οικονομίας.
   Έτσι, αναλυτές υποστηρίζουν πως η μίμηση της επίδρασης της έκρηξης του ηφαιστείου του Pinatubo, ίσως τελικά να είχε θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιείται ένας στόλος από τροποποιημένα επιβατικά αεροπλάνα, τα οποία διοχετεύουν σταγονίδια θειικού οξέος στη στρατόσφαιρα, τα οποία με τη σειρά τους συνδυάζονται με υδρατμούς έτσι ώστε να σχηματίσουν λεπτά σωματίδια θειικού, που αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη γη.
   Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μερικά γραμμάρια θειικού θα είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν την επίδραση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα. Το κόστος αυτού του σχεδίου, ανέρχεται σε μόλις 0.01 τοις εκατό του ετήσιου παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η μελέτη που πραγματοποίησε ο David Keith, καθηγητής της εφαρμοσμένης φυσικής στο Χάρβαρντ και της δημόσιας πολιτικής στο Kennedy School of Government του Harvard, αποτελεί τομή για την παγκόσμια πολιτική ως προς τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
   Ωστόσο, οι ψεκασμοί δεν είναι τόσο αθώοι. Τα θειικά σωματίδια που πέφτουν από τον ουρανό θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατμοσφαιρική ρύπανση μεγάλου βεληνεκούς, ακόμα και πολλαπλούς θανάτους. Άλλωστε, όσο η ενημέρωση των πολιτών για το ακριβές μίγμα που εμπεριέχεται κατά τους ψεκασμούς από τα αεροπλάνα είναι ελλιπέστατη, τόσο θα έχουμε λόγους ανησυχίας. Η επίδραση της απόκρυψης του ήλιου επηρεάζει αρνητικά τη θάλασσα, το πόσιμο νερό, και φυσικά όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Η διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας σήμερα είναι πάνω από τις δυνατότητες των επιστημόνων, με αποτέλεσμα οι πειραματισμοί να μην έχουν τέλος.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News