Μια πόλη αποκηρύσσει τα «ψιλά» - Το νέο μοντέλο προβλέπει στρογγυλοποίηση τιμών

2 Φεβ 2016

Καταστηματάρχες του Κλέβε της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας θέλουν να αποσύρουν τα κέρματα του ενός και δύο σεντ. Το νέο μοντέλο προβλέπει στρογγυλοποίηση τιμών και οι πελάτες δείχνουν ικανοποιημένοι.


   «Αγαπητοί πελάτες, στρογγυλοποιούμε!»: Το μήνυμα της πινακίδας στην είσοδο ενός μικρού καταστήματος τυροκομικών προϊόντων στο Κλέβε της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας προειδοποιεί τους καταναλωτές για τη νέα πολιτική που ισχύει για τις συναλλαγές και ειδικότερα τα ρέστα. Για παράδειγμα, αν ένα κομμάτι τυρί κοστίζει 5,12 ευρώ, ο πελάτης πληρώνει 5,10 ευρώ. Σε περίπτωση που η τιμή είναι 5,13 ευρώ, τότε η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω, στα 5,15 ευρώ.
   «Το θεωρώ καλό, ανεξάρτητα αν η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Τα ψώνια γίνονται πιο εύκολα», λέει η Έμι Μπέρμπερς, πελάτισσα του μικρού καταστήματος. Οι ιδιοκτήτες του δεν είναι πάντως οι μόνοι που υιοθέτησαν τη νέα αυτή πολιτική για τα ρέστα. Το ίδιο κάνουν πλέον και ορισμένα κρεοπωλεία, φαρμακεία και άλλα καταστήματα της μικρής πόλης των περίπου 50.000 κατοίκων.
   Τα «ψιλά» αξίας ενός και δύο σεντ δεν έχουν εκεί καμία χρησιμότητα πλέον. «Η ιδέα αυτή γεννήθηκε επειδή οι τράπεζες επιβάλλουν από πέρσι ένα τέλος για τη διάθεση και αποδοχή κερμάτων», δήλωσε ο Κλάους Φίσερ, διευθυντής καταστήματος ρούχων. Ένα τέλος που καλείται να επωμιστεί ο εκάστοτε έμπορος.
   Έτσι, περισσότεροι από 800 έμποροι του Κλέβε έχουν ήδη συστήσει ένα τοπικό δίκτυο καταστημάτων που από την 1η Φεβρουαρίου 2016 έχουν αποβάλει εντελώς από τις συναλλαγές με τους πελάτες τα κέρματα του ενός και δύο σεντ, επιλέγοντας τη μέθοδο της στρογγυλοποίησης -άλλοτε υπέρ και άλλοτε σε βάρος του πελάτη.
Πηγή: DW
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News