Ο σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παύλος Αδακτυλίδης μίλησε για το HotSpot

2 Φεβ 2016

Το neasamos.gr επικοινώνησε στις 29/1, με τον Σύμβουλο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υπεύθυνο για τα HotSpot, κ. Παύλο Αδακτυλίδη, ο οποίος απάντησε σε διάφορα ερωτήματα τα οποία του ετέθησαν σχετικά με τη λειτουργία της δομής του HotSpot στη Σάμο.


   Τα σημεία τα οποία διευκρίνησε ο κ. Αδακτυλίδης σχετικά με τη λειτουργία του HotSpot στη Σάμο, είναι τα εξής:
   Στο θέμα της τοποθεσίας επεσήμανε οτι, παρά τις ενστάσεις της Δημοτικής Αρχής, η δομή τελικώς θα λειτουργήσει στο πρώην Πεδίο Βολής, όπου και εκτελούνται τώρα εργασίες. Τούτο, διότι ενώ η λύση της Πειραϊκής ήταν η καλύτερη από κάθε άποψη, τα νομικά εμπόδια ήταν ανυπέρβλητα.
   Εκτός αυτού, ο ιδιοκτήτης του χώρου εξόφλησε μέρος των οφειλών του προς το ΙΚΑ και έτσι το ακίνητο αποδεσμεύθηκε εν μέρει, καθιστώντας τη μετατροπή του σε δομή HotSpot αδύνατη. Οι άλλες προτάσεις του Δήμου , όπως το σφαγείο Κνίτη, δεν συζητούνται από πλευράς Πολιτείας αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση για αυτές τις τοποθεσίες θα ανοίξει, αν χρειαστεί να κατασκευασθούν και κλειστού τύπου δομές (Μήπως τελικά, θα ακολουθήσει  δημιουργία κλειστού τύπου δομών;).
   Για το αν θα είναι κλειστού τύπου το HotSpot ο κ. Αδακτυλίδης τόνισε οτι «δε θα είναι ανοικτή δομή με την έννοια οτι θα μπαινοβγαίνει ο κόσμος μέσα. Το σκεπτικό είναι οτι ο κόσμος θα μεταφέρεται εκεί από το λιμάνι, θα καταγράφεται και θα μένει μέσα, για να φύγει με το πρώτο πλοίο. Δεν θα είναι σαν τη σημερινή δομή οπου  βγαίνουν έξω και βολτάρουν. Ο βασικός στόχος μιας τέτοιας δομής είναι να ελέγχθούν οι ροές».
   Τόνισε όμως, οτι, δεν είναι επιθυμητό σαν χώρα η Ελλάδα να τους «μαντρώσει» σαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, καθώς κάτι τέτοιο δε συνάδει με το ήθος των Ελλήνων.
   Στο θέμα των οικονομικών μεταναστών που οι αριθμοί τους είναι πολύ αυξημένοι σε σχέση με αυτούς των προσφύγων,  ρωτήθηκε τι θα γίνει αν παρατηρηθούν φαινόμενα ταραχών και μη συνεργασίας με τις Αρχές από πλευράς τους, όπως παρατηρείται ήδη στη Λαμπεντούζα. Ο κ. Αδακτυλίδης τόνισε, οτι σε μια τέτοια περίπτωση τα μέτρα από πλευράς Ελληνικών Αρχών, θα σκληρύνουν πολύ,  με φυλακίσεις κλπ.
   Στο θέμα που τίθεται από την ΕΕ για μακροχρόνιες διαμονές στις χώρες πρώτης υποδοχής , ο ίδιος επεσήμανε οτι κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει ψηφισθεί, ενώ είναι της γνώμης οτι αυτό που τελικώς θα γίνει, θα είναι η αποτελεσματικότερη και εντατικότερη εφαρμογή της πολιτικής των επαναπατρισμών στις χώρες προέλευσης. Στο κομμάτι αυτό, τόνισε οτι θα σκληρύνει η στάση της ΕΕ και θα καταστεί αποτελεσματικότερη, διευκρινίζοντας  οτι συζητούνται πολλά πράγματα αυτή την περίοδο στην ΕΕ, όπως, ακόμα και η επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία, με πλοία της FRONTEX.
   Ο κ. Αδακτυλίδης επεσήμανε οτι το Προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό όπλο της Τουρκίας. Λόγω αυτού, η Τουρκία κάνει κυριολεκτικά ο,τι θέλει ,αποκομίζοντας πολιτικά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη.
   Περαιτέρω μας ενημέρωσε οτι έχει ήδη δοθεί εντολή να φύγει όλη η υποδομή καταγραφής από το Μαλαγάρι εντός των επόμενων 10 ημερών και έτσι η καταγραφή θα γίνεται πλέον στο ΚΕΠΥ, πριν ακόμα αρχίσει να λειτουργεί το HotSpot επίσημα.
   Τέλος, σε οτι αφορά την ανησυχία των κατοίκων της Σάμου αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας, ο Σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υπεύθυνος για τα HotSpot τόνισε οτι η παρουσία της Αστυνομίας στη Σάμο, αλλά και σε όλα τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, θα αυξηθεί αισθητά και εγγυήθηκε για την ασφάλεια των κατοίκων της Σάμου.
Πηγή: neasamos.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News