Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο: Tέσσερις τηλεοπτικές άδειες για την Ελλάδα

8 Φεβ 2016

Στην εκτίμηση ότι ο συνολικός αριθμός των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα για ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν μπορεί να ξεπερνά τις τέσσερις προχώρησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (European University Institute).


   Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση συμπεραίνει ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα, καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD υψηλής ευκρίνειας (με τα άλλα δύο να δεσμεύονται από την ΕΡΤ).
   Το συμπέρασμα προκύπτει από την τεχνική γνωμάτευση του Ινστιτούτου, που επικαλείται τις διεθνείς συμβάσεις και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τα οποία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί η Ελλάδα, όσον αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών για κανάλια.
   Η έκθεση υπογράφεται από το Τμήμα Επικοινωνικών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Ρυθμιστικών Αρχών της Φλωρεντίας (Florence School of Regulation), που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας ως πρόγραμμα του Robert Schuman Centre for Advanced Studies. Η σχολή (FSR C&M) συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).
   Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, η έκθεση εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε γνωμάτευση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα και τον αριθμό τηλεοπτικών αδειών που μπορεί να δοθεί με βάση τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Έχει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2016 και αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT), την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα:
- Πριν από τη δημοπράτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών TV, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο Χάρτη Ψηφιακών Συχνοτήτων για την τηλεόραση.
- Για να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές ανάγκες, να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και η υγιής ανάπτυξη της τηλεοπτικής αγοράς, ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων θα πρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και να χρησιμοποιήσει μόνο τις συχνότητες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τη Σύμβαση της Γενεύης (GE06).
- Η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz θα μπορούσε να παραχωρηθεί (και να δημοπρατηθεί) για τις κινητές επικοινωνίες. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις συχνότητες της Σύμβασης της Γενεύης και στη ζώνη κάτω των 700 MHz (κανάλια 21-48).
- Ο μέγιστος αριθμός των πολυπλεκτών που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, στη ζώνη κάτω των 700 MHz είναι τέσσερις. Δεδομένου ότι δύο από τους πολυπλέκτες προορίζονται για δημόσιες τηλεοπτικές εκπομπές, οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD (υψηλής ευκρίνειας), ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.
Πηγή: CNN
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News