Α. Τσίπρας: 13 παρεμβάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη για τραπεζίτες, πολιτικούς, και δισ. ευρώ!

31 Μαρ 2016

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Και επειδή θέλει πολύ μεγάλο θράσος -πολύ μεγάλο θράσος!- να μιλάτε εσείς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω εγώ τι σημαίνει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τα πρόσφατα, τα δικά σας έργα και τις δικές σας ημέρες και, μάλιστα, τι σημαίνει αντισυνταγματική και με τη βούλα παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.


   Σας παρακαλώ, λοιπόν, να κρατήσετε τον αριθμό γιατί μπορεί να χάσετε το μέτρημα.
- Παρέμβαση νούμερο 1: Με τον ν. 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις που είχε κινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
- Παρέμβαση νούμερο 2: Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, στηριζόμενο στις διατάξεις των ν. 4071/2012 και ν. 4070/2013 απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για χρέη τις διοικήσεις όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και κάθε συμβεβλημένο με αυτές ιδιώτη.
- Παρέμβαση νούμερο 3: Με τον ν. 4255/2014 έπαψαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν τη διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
- Παρέμβαση νούμερο 4: Με το άρθρο 68 του ν. 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Άκουσον-άκουσον! Δεν συνιστά δωροδοκία!
   Μην φοβάστε! Θα τα πούμε όλα εδώ. Θα χάσετε το μέτρημα! Η διάταξη αυτή, ευτυχώς, καταργήθηκε λίγο αργότερα εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής.
- Παρέμβαση νούμερο 5: Θα χάσετε το μέτρημα. Με τον ν. 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη –ακούστε, από κάθε ευθύνη- τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το διαβόητο PSI.
- Παρέμβαση νούμερο 6: Με τον ν. 4141/2013 ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Παρέμβαση νούμερο 7: Με τον ν. 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ από κάθε αστική ποινική και διοικητική ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Με τον ίδιο νόμο –παρέμβαση νούμερο 8- με το άρθρο 19 σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού.
- Παρέμβαση νούμερο 9: Με τον ν. 4262/2014 με το άρθρο 55 ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
- Παρέμβαση νούμερο 10: Με την πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης του κ. Σαμαρά, του κ. Αθανασίου, αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του ποινικού κώδικα. Το άρθρο αυτό προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημοσίων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία ή η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές, αυτές που προβλέπονται για τους δημόσιους υπαλλήλους. Με την κατηγορία αυτή, κακουργηματικού χαρακτήρα ποινές, δηλαδή… Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε στις 6 Μαΐου 2014 και προέβλεπε ότι τα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων και ΜΚΟ δεν θα τιμωρούνται πλέον όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά αντιθέτως με πολύ ελαφρύτερες ποινές.
   Ακόμη χειρότερη, όμως, είναι η παρέμβαση αυτή που ακολουθεί –η παρέμβαση νούμερο 11, για να μην χάνετε το μέτρημα- που έγινε με τον ν. 4146/2013 και συγκεκριμένα με το άρθρο 78, στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας οι Πρόεδροι, τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και τα στελέχη των τραπεζών για σύναψη δανείων πάσης φύσεως με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
   Ξέρετε περί τίνος πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Πρόκειται για την υπόθεση των θαλασσοδανείων στα κόμματα και ιδιαίτερα φυσικά στα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο κόμματα αυτά ξέρετε τι είχαν βάλει ως εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά; Τι, άραγε; Τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις.
   Και εγώ ρωτώ: Είχαν διασφαλίσει με κάποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ότι σε αυτό τον τόπο εσαεί θα αναπαράγεται ο δικομματισμός, ο δικομματισμός όπως τον γνωρίσαμε ως το 2012, ότι εσαεί θα παίρνουν ποσοστά 40% και 45% και ότι εσαεί οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στα κόμματα θα είναι τόσο υψηλές;
   Και όμως υπήρξαν στελέχη στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών που το δέχτηκαν αυτό και έδωσαν δάνεια, δάνεια τα οποία σήμερα δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Και εν πάση περιπτώσει η νομοθετική παρέμβαση, η οποία ψηφίστηκε και αυτή νύχτα με κάποια τροπολογία, την οποία κατέθεσα και αυτήν στα Πρακτικά, είναι προφανές ότι εμπεριέχει δόλο. Ποιος είναι ο δόλος; Η απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών από τις πιθανές τους ευθύνες για μια πρακτική, η οποία δεν δικαιολογείται κατά κανέναν τρόπο και εκθέτει βεβαίως τα τραπεζικά ιδρύματα σε μη προβλέψιμους κινδύνους.
- Νούμερο δώδεκα έχει και την υπογραφή, φαρδιά πλατιά, του ίδιου του Προέδρου της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια νυχτερινή τροπολογία, που είχε κατατεθεί και αποσυρθεί τέσσερις φορές συνολικά και τελικά υπερψηφίσθη με την πέμπτη προσπάθεια στη Βουλή και, αν θυμάμαι καλά, χωρίς καν την απόλυτη πλειοψηφία των εκατόν πενήντα ένα, αλλά με εκατόν σαράντα τέσσερις Βουλευτές, αν δεν κάνω λάθος. Υπήρχε, φαίνεται, πολύ μεγάλος ζήλος για τη νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών που πραγματοποιούσαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας. Το κόστος της τροπολογίας αυτής, αφού απάλλασσε από πρόστιμα μεγάλους ομίλους υπολογίζεται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Φαίνεται ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν τη δυνατότητα να κόβουν από συντάξεις, οπότε χάριζαν πρόστιμα σε μεγάλους εταιρικούς ομίλους.
- Η δέκατη τρίτη παρέμβαση είναι η χειρότερη όλων των παρεμβάσεων. Διότι δεν αποσκοπούσε απλά στη διευθέτηση κάποιας συγκεκριμένης υπόθεσης ή στην αμνήστευση κάποιου συγκεκριμένου προσώπου, αλλά πολύ περισσότερο στόχευε στον έλεγχο του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος για τον ορισμό των προϊσταμένων των Πρωτοδικείων και των Εφετείων της χώρας.
Βουλή 29.3.2016

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News