Το βλέμμα στραμμένα στα αρχαία μνημεία

28 Μαρ 2016

Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες τόσο του συριακού στρατού όσο και της διεθνούς κοινότητας αφορούσε εδώ και καιρό την πραγματική κατάσταση των αρχαιοτήτων της Παλμύρας, της ρωμαϊκής πόλης που έχει μείνει στην ιστορία ως η «πέρλα της ερήμου».


   Η κατάληψη της αρχαίας πόλης από το ΙΚ, η ανατίναξη δύο εκ των σημαντικότερων αρχαίων ναών και η καταστροφή ταφικών μνημείων αλλά και της χαρακτηριστικής αψίδας του θριάμβου προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, με την UNESCO να κάνει διαρκώς εκκλήσεις για την προστασία των μνημείων.
   Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της UNESCO σύντομα αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων με στόχο την καταγραφή των καταστροφών στα αρχαία μνημεία και τη σταδιακή τους αποκατάσταση. Σύμφωνα με την ρωσίδα εκπρόσωπο της UNESCO Ελεονόρα Μιτροφάνοβα μέλη της επιτροπής αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή στις 4 Απριλίου με στόχο να παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου.
   Ωστόσο όπως εκτιμά ο Μάρκους Χίλγκερτ, διευθυντής του Μουσείου Εγγύς και Μέσης Ανατολής του Βερολίνου, η αποκατάσταση των αρχαιοτήτων είναι μια εξαιρετική δύσκολη υπόθεση, η οποία δεν θα πρέπει να αλλοιώνει τη συνολική φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου. Για το λόγο αυτό εφιστά την προσοχή των ειδικών τονίζοντας ότι αναφορικά με την αποκατάσταση μνημείων «δεν θα πρέπει να γίνονται υπερβολές».
Πηγή: DW
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News